En av Stockholmarnas viktigaste valfrågor möts av tystnad enligt analytikern Love Börjeson på Hyresgästföreningen. Foto: SVT/Hyresgästföreningen

”Kommunpolitikerna vågar inte ta upp boendet som valfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Boendefrågan är en av de fem viktigaste valfrågorna för stockholmarna visar en en opinionsundersökning som SVT Nyheter Stockholm har låtit Novus göra.

Men trots det tas den mycket sällan upp av kommunpolitikerna menar aktörer på bostadsmarknaden.

– På kommunnivå finns det en rädsla att prata om bostadspolitik för att väcka en opposition mot de byggplaner man har, säger Love Börjeson, analytiker på Hyresgästföreningen.

Sjukvården är den viktigaste frågan för boende i Stockholms län inför valet följt av invandring, skola, lag och ordning och boende. Det visar en opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter Stockholm.

Den här prioriteringen överensstämmer väl med nationella mätningar, förutom att boendefrågan sticker ut och kommer högre upp jämfört med övriga landet.

För Stockholmsväljarna är boendet en av de viktigaste frågorna. I Stockholms län hamnar boendefrågan på femte plats jämfört med riket där frågan om bostad hamnar på tolfte plats.

Framför allt unga och studerande i Stockholms län tycker att boendet är en av de viktigaste valfrågorna; 51 procent av de i gruppen 18–29 år och 52 procent i gruppen studerande.

Stockholmarnas viktigaste valfrågor topppas av sjukvård och invandring.

”Rädsla att prata om bostadspolitik”

Men trots att bostadsfrågan är viktig för väljarna i Stockholms län menar aktörer på bostadsmarknaden att politikerna inte lyfter frågan tillräckligt.

– På kommunnivå finns det en rädsla att prata om bostadspolitik för att väcka en opposition mot de byggplaner man har, säger Love Börjeson, analytiker på Hyresgästföreningen.

Han menar också att politikerna är rädda att förlora väljargrupper när de berättar om sina bostadsprojekt.

Organisationen Fastighetsägarna håller delvis med Hyresgästföreningen och tror att kommunpolitikerna i länet kanske inte prioriterar dessa frågor i kommunikationen med väljarna.

– Frågan är inte enkel att hantera för politikerna för det finns många stridiga viljor. Som politiker blir man lite försiktig ibland, man vill känna efter lite om det här är ok att prata om, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo.

Önskar öppna kort

Så varför möts då denna fråga som engagerar Stockholmarna av tystnad?

– Bor man i ett villaområde så vill man inte ha flerfamiljshus där och allra minst hyreshus. Så när man gör de här initiativen så bygger man hellre utan att prata så mycket om det, för då kan man råka väcka oppositionen, säger Love Börjeson på Hyresgästföreningen som istället skulle vilja se mer öppna kort.

– Politikerna borde berätta vad de gör, vad de vill göra, hur de ser på utvecklingen av de egna kommunerna och hur de vill att det ska se ut om tio till 15 år.

Boendefrågan kan poppa upp

Och Fastighetsägarna tror att boendefrågan kan dyka upp längre fram i valrörelsen.

– Det kan ju vara så att boendefrågan faktiskt poppar upp på orter som Stockholm. Därför att behovet är så otroligt stort, just beroende på att marknaden inte fungerar så bra och det tror jag att man på vissa håll underskattar, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts med personer som är 18 år och äldre och boende i Stockholms län. Den genomfördes med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

Totalt omfattar undersökningen 1030 intervjuer, deltagarfrekvens 60 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 17-23 maj 2018.

Frågan som ställdes i detta fall var följande: (flera svar möjliga)

Vilka politiska frågor tycker du är viktigast i Stockholms län?

1) Sjukvården 60 %

2) Invandring/integration 51 %

3) Skola och utbildning 45 %

4) Lag och ordning 42 %

5) Boende 37 %

6) Miljö/klimat 28 %

7) Äldreomsorg 27 %

Det här är de viktigaste politiska frågorna i en nationell opinionsundersökning (juni 2018):

1) Sjukvården 64 %

2) Invandring/integration 57 %

3) Skola och utbildning 53 %

4) Lag och ordning 49 %

5) Äldreomsorg 37 %

6) Miljö och klimat 30 %

7) Landets ekonomi 27 %

12) Boende 17 %

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.