Stockholms nya nattlivsstrategi ska stoppa klubbdöden

Uppdaterad
Publicerad

Flera klubbar och konsertscener har bommat igen de senaste åren – men med en ny nattlivsstrategi ska Stockholms stad hjälpa arrangörer att ge utelivet en nystart framöver. Det är förhoppningen när kommunfullmäktige på måndagskvällen klubbar igenom strategin.

För drygt två år sedan talades det om en ”klubbdöd” i Stockholm. Två mellanstora konsertscener, en gayklubb och en queerkrog tvingades då stänga ned, bland annat efter klagomål från grannar. Sedan kom pandemin som fick Stockholm att tystna ytterligare.

Jonas Naddebo (C), stadsmiljö- och kulturborgarråd, tror att den nya nattklubbs- och livesscensstrategin kommer att göra Stockholm till en mer attraktiv och kreativ stad. Bland annat ska staden undersöka vilka egna lokaler som kan användas i områden som ska utvecklas, som Slakthusområdet och trakterna kring centralstationen.

Nattklubbs- och livescensstrategin i tre punkter

  • Vägen till att söka tillstånd ska bli enklare för arrangörer genom att Stockholms stad förtydligar vad som krävs av dem och genom ökad samverkan inom stadens organisation.
  • En kulturlots ska leda nattlivsaktörerna rätt i byråkratin.
  • Staden ska undersöka vilka egna lokaler som kan bli framtida livescener och klubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.