• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Stockholms stad: OS-dörren stängdes i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté vill ha dialog med politikerna i Stockholm om OS 2026. Enligt idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) är det för sent. – Dörren stängdes redan förra våren, säger hon.

Den nytillträdda grönblå majoriteten i Stockholms stadshus sade i fredags nej till att arrangera OS i Stockholm på grund av att underlaget saknades. Och trots att SOK vill fortsätta dialogen och inte tänker kräva en enda krona av stockholmarna, står beslutet fast.

Ernlund skyller det på den avgående politiska majoriteten med Karin Wanngård (S) i spetsen.

– Det har inte pågått något arbete i frågan i Stockholms stad på 1,5 år så det finns inget underlag för oss politiker att ta ställning till. Nu har tiden runnit iväg och vi ser inte att det finns några förutsättningar att under den här korta tiden få fram ett så pass seriöst underlag att vi kan göra en seriös bedömning, säger hon till TT.

– Dörren stängdes av Karin Wanngård för 1,5 år sedan. Om de hade menat allvar med det här hade de inte avslutat arbetet med att ta fram analyser och konsekvensanalyser av detta.

Slår tillbaka på kritik

Stockholms stad gjorde en utredning av OS-frågan som presenterades i januari förra året. Några månader senare beslutade det då S-ledda styret att avsluta processen eftersom man inte ansåg sig ha tillräckligt med stöd i frågan.

Wanngård slår tillbaka på Ernlunds kritik och säger till Dagens Nyheter att Allianspartierna i fjol ställde ”omöjliga frågor” för att sedan kunna säga nej till OS.

– De ville veta hur terrorrisken och valutakurser skulle se ut 2026, säger Wanngård till DN.

Samsyn behövs

SOK tycks dock inte ge upp sin OS- och Paralympicsdröm. På onsdagens presskonferens var det inte tal om att lägga ned satsningen, trots politikernas ovilja.

– Det kommer att kosta noll kronor för invånarna i Stockholms stad, säger Richard Brisius, kampanjchef för SOK:s OS-bolag.

Tidigare i september utsåg Internationella olympiska kommittén Stockholm till en av tre kandidater till vinter-OS 2026 tillsammans med Calgary och Milano-Cortina d'Ampezzo. Senast den 11 januari ska OS-kandidaterna lämna in sina ansökningar tillsammans med en statlig säkerhetsgaranti.

Sveriges två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, har tidigare sagt till TT att de vill ha en samsyn i frågan mellan alla parter – idrottsrörelsen och politiskt både på kommunal och på statlig nivå – för att kunna ge säkerhetsgarantin och därmed klartecken till en svensk OS-ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.