Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stockholms stad stämmer hyrcykelbolag på elva miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan Stockholms stads senaste satsning på lånecyklar drog igång våren 2022 har det varit problem. Nu har staden tröttnat och stämmer hyrcykelbolaget som man har kontrakt med på närmare elva miljoner kronor.

Efter många års strider om vem som skulle få det eftertraktade kontraktet för lånecyklar på Stockholms gator drog City Bike igång under våren 2022. Hela kontraktet gällde elcyklar, men det var betydligt färre cyklar i ruljangs än vad som utlovats enligt kontraktet med Stockholms stad, så staden började kräva in viten.

Viten tornade snabbt upp sig till miljonbelopp, pengar som staden säger sig ha fått bara delvis, för man är inte överens om hur kontraktet ska tolkas, något Svenska Dagbladet skrev först om. Därför drar nu Stockholms stad City Bike inför domstol och stämmer företaget på 10,7 miljoner kronor.

Så sent som i december plockades alla cyklarna in, eftersom det fanns brandrisk med batterierna. Staden har flera gånger hotat med att säga upp avtalet.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.