Stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm växer. Tidigare industrimark ska omvandlas och göra plats till 12 000 lägenheter och 35 000 nya arbetsplatser.
I det tidigare industriområdet finns tjäroljor, bensen och tungmetaller i marken och bottensedimenten i angränsande delar av Lilla Värtan är förorenade.
Ett av områdena som ska utvecklas heter Kolkajen. Där behöver staden ta hand om muddermassor, och det är de här förorenade massorna som Stockholms stad nu utreder om de kan dumpas i skärgården. Något som i så fall behöver få dispens från det dumpningsförbud som finns.
Fyra platser utreds
Två av de fyra platser som utreds som möjliga dumpningsplatser ligger i Värmdös skärgård. I slutändan är det tänkt att bara en av de fyra platserna ska användas.
– Vi vill att Stockholms stad undersöker andra metoder att rena massorna i större utsträckning, till exempel att rena massorna på land och att återanvända dem. År 2025 måste alla som bygger ta ett långsiktigt ansvar, säger Carl Kangas (S).
Föredöme för hållbar stadsutveckling
Enligt Stockholms stad är tanken att Norra Djurgårdsstaden ska vara ett föredöme för hållbar stadsutveckling.
– Då måste man använda långsiktigt hållbara metoder inte bara på platsen utan även för de massor man tänker frakta bort, säger Carl Kangas (S), och fortsätter:
– Vi säger väldigt tydligt nej till att dumpa de massorna till havs.
SVT Nyheter Stockholm har sökt Socialdemokraterna i Stockholms stadshus som avböjer att bli intervjuade. De har istället hänvisat till stadens tjänstemän.
I videon ovan kan du höra Carl Kangas kritik mot Stockholms stads planer.