Från Botkyrka i söder, Järfälla i väst och Täby i norr. Boken ”Kulturvandringar kring Stockholm” bjuder in stockholmaren till 14 vandringsleder i innerstan och förorten. Boken berättar om historia, konst och arkitektur, minnen från industriepoken blandas med nyare bebyggelser.
– Alla åker ju inte till sommarstugor eller utomlands under sommaren, då är det ett utmärkt sätt att upptäcka staden på nytt, säger Lars Bergström, som har skrivit boken tillsammans med författaren Mats Lundqvist och fotograf Jonas Adner.
Är stockholmarna dåliga på att turista på hemmaplan?
– Ja, framför allt så besöker man ofta de platser man redan känner till. Vi har gått lite utanför de vanliga turistmålen och museerna, det finns så mycket annat som är intressant i staden, berättar han.
Miljövänligt turistande
Längs vandringsleden i Täby kyrkby får man läsa mer om Sveriges äldst dokumenterade person, vikingakvinnan Estrid. Arkeologer hittade henne tillsammans med ett mynt från början av 1000-talet.
Andra platser som lyfts fram via vandringslederna är gamla gårdar som har gett namn till dagens förorter, exempelvis Farsta gård. Men också gatukonst och graffitiväggar. Lederna varierar mellan 6 och 18 kilometer långa.
– Vi vill lyfta fram det som finns i vardagen, det är också kultur, säger Mats Lundqvist, författare.
Han fortsätter:
– Alla vandringar kan man avsluta eller börja vid kollektivtrafiken, så man turistar hemma på ett miljövänligt sätt.
Här går kulturvandringarna
Stadshuset-Huvudsta
Brunnsviken-Hagastaden
Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden
Norra Djurgården
Liljeholmen-Bredäng
Skanstull-Hornstull
Reimersholme-Långholmen
Danvikstull-Svindersvik
Luma-Storängen
Viksjö-Kallhäll
Hässelby-Viksjö
Edsbergs slott-Täby kyrkby
Albysjön runt
Längs Magelungen till Farsta centrum