Efter en lagändring 2019 tillåts polisen numera söka efter dna från släktingar till misstänkta gärningspersoner. Men än så länge har det gått trögt att lösa brotten med den här metoden.
– Vi har i cirka tio fall begärt att få göra så kallad familjespårning, men inte ett enda fall har hittills blivit löst i Stockholm, säger Ulrika Jarnemark chef för Grova brott 3 på Stockholmspolisen.
Kalla Fall-gruppen förstärker och blir dubbelt så många
På Kalla fall-avdelningen jobbar sedan januari 2019 fyra medarbetare på heltid med att lösa gamla mord. Nu förstärks gruppen med ytterligare utredare och analytiker, totalt kommer nio personer att arbeta här.
– Anställer man fler så är ju såklart förhoppningen att vi ska fördubbla resultatet, säger hon.
Vill lära av Linköpingsfallet
Kalla Fall-gruppen, som officiellt kallas för Grova brott 3, har cirka 200 olösta fall. De äldsta är från 1985. Det senaste fallet är från september 2019. För att brottet ska hamna på deras bord krävs att alla tänkbara åtgärder i ärendet utretts. Linköpingsfallet kan bli vägvisande för hur den nya förstorade gruppen i Stockholm ska arbeta. Hör Ulrika Jarnemark berätta om det i videon.
Så definierar polisen ett kallt fall
Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp.
Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen trots att vi har gjort allt som vi har bedömt skulle kunna lösa fallet.