Samverkan Stockholmsregionen sjösattes 2015 på initiativ av länsstyrelsen och består av länets samtliga kommuner och elva andra aktörer så som polis, brandförsvar och kustbevakning. Bland annat har en en generell samverkansplan tagits fram för hur regionen bäst samarbetar och prioriterar vid krissituationer.
Omfattande elbortfall
Nu har alltså gruppen träffats för ta fram hur samverkan mer specifikt ska se ut vid ett omfattande elbortfall i länet.
– Vi har konstaterat att om vi får ett omfattande elbortfall så har det stora konsekvenser. Det är därför vi träffats, för att tillsammans analysera de största utmaningarna och diskutera vad man kan göra åt det, säger Ola Slettenmark, samordningschef på Samverkan Stockholmsregionen.
Några av de utmaningar som diskuterats är kommunikation med medborgare, transporter och utsatta grupper med till exempel omsorgsbehov. Men Stockholm som län är en utmaning i sig, med både landsbygd och storstad.
– Vi har en infrastruktur som är känslig och som vi är väldigt beroende av. Det är lätt att få störningar i de här systemen och då påverkas alla. Det här är en region som är väldigt sammanflätad och är beroende av sina transporter, säger Ola Slettenmark.
Lärdomar från Alfrida
Planen att träffas och diskutera just omfattande elbortfall påbörjades redan i höstas. Och regionens krishantering sattes på prov redan under stormen Alfrida i januari i år, innan samverkansgruppen blivit klara med sitt arbete.
– Vi vet att det kommer att komma återkopplingar från olika aktörer med erfarenheter från Alfrida som gör att vi blir vassare i vårt arbete. Vi har inte fått de återkopplingarna ännu men vi ser att de kommer vara ett tillskott till det arbete vi nu påbörjat, säger Ola Slettenmark.