Påtaglig brist på idrottsytor i Stockholm Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stor brist på idrottsytor i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barn är de mest stillasittande i hela Norden. Samtidigt blir bristen på idrottsytor allt större, det konstaterar Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Många barn vill idrotta. Men flera kommuner i landet upplever att idrottsföreningar tvingas tacka nej till barn och ungdomar på grund av platsbristen, det visar Riksidrottsförbundets årliga kommunundersökning.

– Vissa kommuner i Stockholms län har det bättre än andra. Men bristen på ytor är generell för storstäderna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Hur ser det ut om man jämför Göteborg, Malmö och Stockholm?

– Stockholm är värst. Vad som sker är en gigantisk förtätning. Politikerna har inte tid att fundera över spontanutrymme. Man bygger bara bort bostadsbristen.

LÄS MER: Har väntat på byggbesked om hall i 10 år

Röda siffror för Stockholm

Bostadsbyggandet i Stockholm har ökat rejält de senare åren. Men enligt Riksidrottsförbundet så har antalet idrottsanläggningar halkat efter. När Stockholms stad fick svara på frågan om tillgången till olika typer av idrottsanläggningar så blev svaret oftast ”mycket stor brist”.

– Idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Det riskerar att bygga in segregation och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa. Vi kräver att ordet ”idrott” läggs till i plan- och bygglagen och kommunstudien visar att det finns ett brett stöd för det även bland kommunerna, säger Björn Eriksson.

Går det att vända trenden?

– Det är aldrig försent. Staden växer också geografiskt, då måste man lyssna på det här. Vi pratar inte om arenor för AIK eller Djurgården. Det här är anläggningar till vanliga människor, till barn. Det kommer att stå oss dyrt om vi ignorerar det.

Här kan du läsa hela rapporten.

Tillgången på idrottsanläggningar i Stockholms stad

1 – mycket stor brist

2 – mycket god tillgång

Idrottshall – 1

Bad och simhall – 1

Friidrottsyta – 2

Ishall – 1

Rackethall – 1

Bollplan/Fotbollsplan – 1

Skidspår/skidanläggning – 1

Spontanidrottsplatser – 2

Ridanläggning – 3

Källa: Riksidrottsförbundet/  SISU Idrottsutbildarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.