Strid om ny Vaxholmsskola kan bli folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Vaxholm ska riva Norrbergsskolan och bygga en ny, större skola. Men det har väckt starka reaktioner bland flera Vaxholmsbor som nu kräver en folkomröstning.

Norrbergsskolan byggdes på 50-talet, och ligger på en fin plats med utsikt mot havet. Men så kommer det kanske inte se ut i framtiden. Alliansen och Miljöpartiet i Vaxholm vill riva skolan och bygga en ny, större skola som går under namnet Campus Vaxholm. Något som stör Almida Malmsten Ivarsson som är elev i Norrbergsskolan.

– Det är lugnt och fint här, jämfört med Campus där det är bilar och bussar som kör hela tiden, så jag tycker det är dåligt att man tänker riva skolan, säger Almida Malmsten Ivarsson.

– Det som är upprörande är att man flyttar skolan från den bästa platsen till den sämsta platsen, fast det inte behövs.  Det passerar 8000 bilar per dag där den nya skolan kommer att ligga, säger Göran Malmsten, som är förälder till Almida och engagerad i frågan.

Men ansvarige politiker håller inte med om att läget är ett problem.

– Den ligger så långt ifrån en stor väg. Platsen uppfyller alla regler i det avseendet, säger Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande.

(M): Vi är tvungna att göra detta

Norrbergsskolan har kapacitet för 400 elever, men kommunstyrelsens ordförande menar att man behöver plats för 100 till. Och att det kostar lika mycket att renovera skolan som att bygga en ny.

– Vi är tvungna att göra detta. Först uppföra en ny högstadieskola och sedan flytta över barnen till den nya skolan. Hur ska vi annars göra det? Jag ser det här som en helt naturlig följd. Det är inget som är underligt i det, säger Lars Lindgren (M).

Kommunen vill utnyttja läget där skolan står idag till att bygga bostadsrätter, och därigenom maximera platsens ekonomiska vinst för kommunen.

Samlat över 1000 namnunderskrifter

Beslutet om att riva skolan togs redan 2011, men med fördröja ärenden och en byggfirma som gick i konkurs så har det dröjt.

Men med tiden har flera Vaxholmsbor engagerat sig i frågan. Göran Malmsten har samlat 1000 namnunderskrifter. Det är mer underskrifter än de tio procent som krävs från kommunens röstberättigade invånare för att föreslå en folkomröstning. Det som krävs är att det röstas igenom av oppositionen i kommunfullmäktige. Göran Malmsten påstår att oppositionen redan sagt sig vara villig att rösta igenom en folkomröstning.

– Nu hoppas vi att kommunfullmäktige tar upp våra namnunderskrifter så snart som möjligt, så vi kan gå vidare till en folkomröstning, istället för att skjuta upp det, säger Göran Malmsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.