Bilden är en genrebild. Foto: Tomas Oneborg/TT

Amorteringskrav väntas ge tillfällig uppgång på bomarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det mindre än två månader kvar tills amorteringskravet sätts i kraft. Om det kommer att påverka de nedåtgående priserna på bostadsmarknaden är svårt att säga, men Mäklarsamfundet tror att det kommer bli fler bostadsaffärer före första mars.

Från och med den första mars måste den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst amortera mer.

För den som tjänar 25.000 i månaden kommer gränsen på ett nytt bolån att gå vid 1.350.000 kronor. Med ett större bolån än så måste man amortera 1 procent extra av bolåneskulden varje år. Gamla lån påverkas inte av amorteringskraven.

Nedåtgående trend 2017

Fler bostäder till salu än köpare har pressat ner priserna något under slutet av 2017 men nu innan amorteringskraven träder i kraft den första mars tror mäklarsamfundet på en ökad aktivitet för förstahandsköpare.

– Som förstagångsköpare så har du inte köpt och sålt och har därför inte kunnat förvärva kapital och en stor kontantinsats. Det är rationellt att de försöker ge sig ut innan man tänker sig att det kommer bli dyrare månadskostnad, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Storstäder drabbas värst

Finansinspektionen räknar med att 30 procent av de som drabbas av amorteringskravet kommer vara från storstäderna medan det på mindre orter kommer vara hälften så många.

Mäklarsamfundet menar dock att det kan vara stora psykologiska faktorer som spelar in.

– Den kan ju faktiskt vara att många upplever sig träffade, inte minst efter den stora mediabevakningen som varit kring ämnet. Upplever man sig träffad kan man förändra sitt beteende utifrån det trots att man reellt inte är träffad. säger Joakim Lusensky.

Is i magen

Bostadsköpare och säljare ska inte vara rädda för amorteringskravet menar Mäklarsamfundet. Men det finns saker att tänka på.

– Man ska beväpna sig med en stor portion tålamod, både köpare och säljare, men också då tänka på att affären kanske kommer att ta lite längre tid. Is i magen är mitt råd, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på mäklarsamfundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.