Den nya modellen innebär att subventionen blir inkomstbaserad. Det är hushåll som har en årsinkomst under 283 800 kr, som kommer kunna ta del av av rabatten.
– Simning är en livsviktig kunskap och vi vill ge alla barn en möjlighet att tidigt lära sig simma. Vi sänker inte bara kostanden för de familjerna med lägst inkomst utan vi satsar också på en informationskampanj för att locka fler barn från den här gruppen till simskolan, säger idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (C).
Tidigare satsningar på ytterstadsbad
De kommunala simhallarna i Farsta, Tensta, Vällingby, Husby och Skärholmen har tidigare haft subventionerade simskoleavgifter. Rabatten, som infördes som ett pilotprojekt av den tidigare majoriteten i stadshuset, avskaffades av den blågröna majoriteten, med löftet om att ta fram en ny modell.
När den nya modellen nu införs så gäller rabatten på stadens samtliga simhallar, dessutom sänks priset ytterligare. Åtta kurstillfällen kostar normalt 700 kronor, det rabatterade priset blir 200 kr.
Informationskampanj ska nå ut till fler
Kommer den här nya modellen att nå ut till fler barn?
– Ja, det är ambitionen och modellen är dessutom mätbar. Men informationskampanjen är minst lika viktig som prissänkningen, säger Jonas Naddebo (C).
Staden ska också ta fram ett nytt föreningsstöd för att simklubbar ska kunna bedriva simskola i större utsträckning.
– Detta för att barn som går i simskola ska fortsätta simma och engagera sig i föreningslivet.
Under måndagen förväntas idrottsnämndens ledamöter och den grönblå majoriteten rösta igenom förslaget.
Förslaget: Billigare simskola för barn
Kostnaden för en kurs på åtta tillfällen i den kommunala simskolan kommer att kosta 200 kr istället för 700 kr. (Den tidigare subventionerade avgiften var 400 kr.)
Den sänkta avgiften gäller hushåll med en årsinkomst under 283 800 kronor.