Hör i videon om hur det supertrålarna kan utgöra ett hot mot strömmingen. Foto: SVT

Pilotprojekt i Stockholm ska rädda strömmingen

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare och experter varnar för att fisken i Stockholms skärgård håller på att försvinna. Framför allt är det strömmingbeståndet som minskat de senaste åren. Nu presenterar Havs- och vattenmyndigheten en åtgärdsplan för en mer hållbar fiskeförvaltning som bland annat ska se över trålgränserna. Dessutom vill man granska ekosystemet i Stockholms skärgård extra noga i ett pilotprojekt.

– Tillsammans med de sänkta fiskekvoterna hoppas vi att vårt åtgärdspaket ska bidra till att strömmingsbeståndet på sikt kommer att må bättre, säger Fredrik Arrhenius, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Strömmingen är en viktig föda för många djur som torsk, säl och sjöfåglar. Havs- och vattenmyndigheten konstaterar i en rapport att fisketrycket på strömming bedöms vara för högt och att fisken minskat, magrat och delvis rört sig söderut från Stockholms skärgård. Nu ska man ta reda på varför.

– Ekosystemen i Östersjön är starkt påverkade. Men orsakerna till de nedåtgående trenderna för sill/strömming är inte entydiga, det saknas tillräckligt kunskapsunderlag. Det är något vi vill ändra på, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV.

Supertrålare fiskar stora mängder

En del fiskare menar att fångsterna av framför allt strömming minskat med uppemot 90 procent de senaste tio åren. De misstänker att det industriella fisket påverkat beståndet. Och att flera så kallade supertrålare fiskar nära Stockholms skärgård nu under lekperioden oroar både fiskare och experter.

– Det har skett en förskjutning av fisket närmare skärgården och det är vi på länsstyrelsen väldigt bekymrade över. I de områdena kan man bedriva ett väldigt effektiv fiske. Det tror vi har en negativ påverkan på strömmingen, säger Henrik C Andersson som är länsfiskekonsulent i Stockholm.

Stockholms skärgård kan bli pilotprojekt

Inför 2021 har internationella ICES föreslagit en minskning av fångstnivån i Östersjön med 36 procent. Men HaV vill göra mer. Därför föreslår myndigheten att göra Stockholms skärgård till ett pilotprojekt där man utreder och testar ekosystemsbaserad förvaltning. Resultaten kan bli vägvisande för resten av den svenska Östersjön.

– Här ska vi undersöka strömmingens roll för ekosystemet, men även dess samhällsekonomiska, sociala och kulturella betydelse i de lokala kustsamhällena, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.