Hör chefläkare Elda Sparrelid förklara varför färre vårdanställda testats än vad de trott. Hon berättar även om hur de nya provtagningarna av personer med samhällsviktiga jobb ska gå till. Foto: Sanna Lüning/SVT

Svalt intresse bland vårdpersonal i Stockholm att testa sig för corona

Publicerad

Sedan ett par veckor tillbaka är Region Stockholm igång med provtagning av vårdpersonal – men färre har testat sig än vad regionen räknat med.

– Det är ett större intresse för antikroppstester, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Nu inleds även coronatester för personer med samhällsviktiga arbeten.

Cirka 300 anställda inom vård och omsorg i Region Stockholm har provtagits för covid-19 varje dag de senaste veckorna. Regionen hade räknat med drygt 1 000 personer om dagen.

Tycker ni att ni har varit tillräckligt hårda mot vårdpersonalen att de bör testa sig?

– Jag vet inte. Vi är ju i alla fall tydliga med att det finns ett syfte med provtagningen som handlar om att inte gå kort om personal, vilket är viktigt för alla som är kvar och jobbar när man är sjuk. Och att man kan återvända till arbetsplatsen tidigare om man inte är covid-positiv. Det handlar också om att man inte ska återgå till arbetsplatsen för tidigt om man är positiv och riskerar att smitta sina arbetskamrater och patienter, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Chefer beställer tester

I dagarna startar även provtagning av personer inom samhällsviktiga verksamheter. Testerna visar om en person är smittad av coronaviruset. Liksom för vårdpersonal är det chefer som beställer tester till sina medarbetare, som är hemma sjukskrivna. Provtagningen sker i regel hemifrån.

Exempel på samhällsviktiga yrken som ska testas vid symptom på covid-19

  • Hälso-, sjukvårds- och omsorgspersonal
  • Polis och åklagare
  • Kriminalvård
  • Sjöräddning, flygräddning och övrig statlig räddningstjänst
  • Kollektivtrafikens förare
  • Lokalvård
  • IT-support
  • Kommunikation

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.