Hör Staffan Johansson, chef på den avdelning på Arbetsförmedlingen som jobbar med de som står längst från arbetsmarknaden. Foto: Moa Ferm/SVT

Utrikesfödda kvinnor har svårast att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som varit arbetslösa i över ett år har nått rekordnivåer och allt fler riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Längst från arbetsmarknaden står utrikesfödda kvinnor. I Stockholms län har sju procent av utrikesfödda kvinnor varit arbetslösa i över tolv månader. Samma siffra för utrikesfödda män är fem procent och av inrikesfödda kvinnor och män är bara runt en procent i långstidsarbetslöshet.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att 173 000 personer i landet är långtidsarbetslösa, alltså inskrivna som arbetslösa i över ett år, vilket är fler än under finanskrisen. 102 000 personer har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader och den gruppen växer.

– Tiden i arbetslöshet ökar på bred front och fler närmar sig nu långtidsarbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det är stor skillnad mellan olika kommuner och i Stockholms län sticker Botkyrka ut, där har uppemot tio procent av utrikesfödda kvinnor varit arbetslösa i över ett år, samma siffra för män är sex procent. I Södertälje och Upplands Väsby är närmare tolv procent av utrikesfödda kvinnor långtidsarbetslösa, siffran för utrikesfödda män är sju respektive åtta procent.

Män och kvinnor gynnas olika

Skillnaden mellan män och kvinnors möjligheter till etablering på arbetsmarknaden förstärks av Arbetsförmedlingens tillgång till olika insatser och män gynnas mer än kvinnor av Arbetsförmedlingens insatser, det slås fast i en rapport som Arbetsförmedlingen publicerar i år.

Enligt rapporten anvisas utrikesfödda kvinnor inskrivna på Arbetsförmedlingen i högre grad än män till insatser med syfte att uppfylla aktivitetskraven snarare än att insatsen ska leda till jobb.

I klippet hör du Staffan Johansson, chef på den avdelning på Arbetsförmedlingen, som jobbar med de som står längst från arbetsmarknaden.

Så många utrikes födda kvinnor är långtidsarbetslösa per kommun

Botkyrka 9,50%

Danderyd 4,20%

Ekerö 5,50%

Haninge 7,30%

Huddinge 7,00%

Järfälla 7,90%

Lidingö 4,40%

Nacka 5,20%

Norrtälje 8,60%

Nykvarn 6,10%

Nynäshamn 6,20%

Salem 5,60%

Sigtuna 7,20%

Sollentuna 6,00%

Solna 3,30%

Stockholm 6,90%

Sundbyberg 5,20%

Södertälje 11,70%

Tyresö 5,90%

Täby 2,80%

Upplands-Bro 3,30%

Upplands Väsby 11,90%

Vallentuna 4,50%

Vaxholm 2,60%

Värmdö 5,20%

Österåker 4,10%

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.