– Till skillnad mot andra företag finns det utvecklingsmöjligheter på det här företaget, jag har stigit två positioner inom företaget, säger Fredrika Olbers som jobbat på samma kafé i två år. Foto: SVT

Svårt rekrytera 90-talister: ”Låg lön och slitigt”

Uppdaterad
Publicerad

Småföretagare inom kafénäringen i Stockholm city har svårt att behålla personal. Högkonjunktur och 90-talister som går vidare till andra jobb skapar problem för arbetsgivarna.

Fredrika Olbers är 22 år och har jobbat på samma kafé i två år. Det är ovanligt då många som är födda på 90-talet ofta söker nya jobb när de väl fått in en fot på arbetsmarknaden.

– Till skillnad mot andra företag finns det utvecklingsmöjligheter på det här företaget, jag har stigit två positioner inom företaget, säger Fredrika Olbers.

 ”Löneförväntningarna är för höga”

I Stockholm söker för tillfället 180 personer födda på 90-talet jobb inom kafénäringen. Det råder enligt Arbetsförmedlingen balans på arbetsmarknaden men det kan inom en snar framtid bli ett underskott på arbetskraft då högkonjunkturen är fortsatt stark.

– Det finns en stor efterfrågan efter arbetskraft men ett begränsat utbud. Rekrytering till de ”enkla jobben” som politikerna kallar det, blir problematiska, säger Mattias Andersson som är näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas riksförbund och fortsätter:

– Löneförväntningarna bland de här ungdomarna motsvarar inte den erfarenhet och kompetens som ungdomarna har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.