Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Svårt släcka brand i träkonstruktion

Publicerad

Ett sekelskifteshus med en stenfasad som börjar brinna kan vara svårt att släcka när elden väl spridit sig i konstruktionen. Träbalkar, kutterspån och annat brännbart material ger branden energi, även om själva fasaden inte brinner.

– Bjälklag och innervägar består ofta av trä och andra brännbara delar som är lättandtändliga. Det är svårt att komma åt bränder i konstruktioner, och speciellt i äldre byggnader där det är svårt med dokumentation, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Han påpekar att det finns både för- och nackdelar med äldre byggnader som huset vid Stureplan från förra sekelskiftet. Ofta är det robusta konstruktioner.

Storbrand vid Stureplan

– Det är inte farligare ur brandskyddssynpunkt att bo i en lägenhet i ett äldre hus än i ett nytt hus. Men de kan vara svåra att släcka om det blir en stor brand.

Risk för brand vid renoveringar

Att ett hus har högt kulturhistoriskt värde kan också göra att man snarare tummar lite på brandskyddet än förstärker det, enligt Brodin.

Huset stod under renovering, vilket kan ha inverkat.

– Bränder uppstår ofta i samband med renoveringar. Man bör tänka på att ta in entreprenörer med tillräcklig kompetens.

Bo Andersson, brandingenjör på MSB, betonar hur viktig tidsfaktorn är.

– Alla bränder har alltid en tidsfaktor. Kan räddningstjänsten vara ridigt på plats och hitta källan och slå ned på den, desto större är chansen att minska spridningen.

Själva släckningen kan också innebära en ny risk för en gammal byggnad.

– Att huset riskerar att rasa kan bero på att man använt mycket vatten i släckningsarbetet som ger en tyngd som byggnaden inte klarar av. Hus av den här typen är ofta överdimensionerade för sin konstruktion, säger Bo Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand vid Stureplan

Mer i ämnet