38-åriga Aysen Furhoff från Stockholm är svensk medborgare och reste med svenskt pass. Gripandet skedde på flygplatsen vid ankomsten till Batumi den 19 juni.
Det var hennes man Johan Furhoff som kontaktade utrikesdepartementet (UD), när han fick kännedom om gripandet. Det är inte klart på vilka grunder hon greps, men enligt maken är hon internationellt efterlyst av Turkiet.
Ambassad kontaktad
Aysen Furhoff stod 2002 inför rätta i Turkiet för ”försök att omstörta den konstitutionella ordningen” och ”försök att avskilja del av det turkiska territoriet”. Medan rättsprocessen pågick flydde hon till Sverige och fick uppehållstillstånd här året därpå. Migrationsverket bedömde att hon hade skyddsbehov för att hon utsatts för tortyr med elchocker i hemlandet.
Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD, säger till TT att svenska ambassaden i Tbilisi ”bevakar ärendet”. Det kan innebära besök av ambassadpersonal eller annan hjälp, säger han men vill inte närmare förklara vilken sorts hjälp.
Minst tre månader
Johan Furhoff befann sig med parets dotter hos svärföräldrarna i Izmir i Turkiet, när han fick kännedom om gripandet. Han reste med sin svärfar till Georgien efter ett telefonsamtal från en okänd person.
Hans fru sitter i fängelse i Kutaisi, som ligger 75 kilometer norrut från Batumi. Han har endast träffat hennes georgiska advokat. Han vet inte varför hon reste till Batumi men gissar att det var för att träffa en gammal turkisk vän, eftersom det går att resa dit utan pass från Turkiet.
Av advokaten har han fått veta att hon kan få sitta minst tre månader i fängelse.
– Jag försöker förstå det här systemet, jag vet liksom ingenting. Det är svårt att begripa, säger han som själv är juridikutbildad.