Många hushåll har drabbats hårt av elpriser som skjutit i höjden och galopperande matpriser. Inte sedan början av 1950-talet har prislapparna på livsmedel i butiken ökat så mycket som de gjort det senaste året, enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI).
Men en person som är bra på att hålla nere kostnaderna är stockholmaren Günther Mårder.
– Min lunch brukar landa på mellan en och två kronor, säger han.
Att storhandla, som ofta lyfts fram som en bra strategi för att hålla nere utgifterna, tror han inte är rätt väg att gå.
Hör mer om Günther Mårders strategi för att hålla nere matutgifterna i videon ovan.
Ekonomiskt oberoende
Sparandet handlar inte om brist på pengar. Günther Mårder är vd för intresseorganisationen Företagarna och säger att han är ekonomiskt oberoende, men han tycker inte om att slösa pengar på dyr mat, kläder eller saker till hemmet.
– Det finns stora möjligheter för många att få ner utgifterna. Det kan vara jobbigt i början, men ofta känns det lättare efter ett tag.