När Rolf Borggren var 16 år började hans problem med kraftiga svettattacker i ansiktet.
– Det har alltid känts pinsamt att råka ut för det här. För det kommer så plötsligt och jag kan inte förbereda mig på det. Plötsligt är det bara ett faktum.
Botoxbehandlingar enbart för handsvett
Först för fyra år sedan fick Rolf diagnosen hyperhidros och sin första behandling med botoxinjektioner och tabletter, och det hjälpte. Men han behöver fler behandlingar och nu måste han åka till Köpenhamn. För sedan i fjol erbjuder landstinget i stort sett enbart botoxbehandlingar för handsvett. För att behandla andra delar av kroppen tvingas patienter söka EU-vård och ersättning från Försäkringskassan, alternativt gå till privata klinker och betala själva.
– När man introducerar en ny behandling och ser att den blir väldigt utbredd måste man göra ett omtag och titta vilka patienter som har störst nytta av behandlingen, hur den ska användas och vilka behandlingsalternativ som finns, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting.
– Det är horribelt att vi ska behöva ha det på det här sättet. Det är ett EU-direktiv som ligger i botten och ger oss den här möjligheten att få behandling utomlands. Det anmärkningsvärt att man inte kan få samma behandling här i länet, säger Rolf Borggren.
Veckopendlar till Köpenhamn
Svettläkaren Carl Swartling veckopendlar till sin mottagning i Köpenhamn där han behandlar svenska patienter. I Stockholms län uppskattar han att 20 000 personer lider av svår hyperhidros. Och majoriteten av dem svettas på andra kroppsdelar än händerna.
– Det är fruktansvärt stigmatiserande och det är därför de tycker att det här är ett så stort problem. Och det är därför de kommer till Köpenhamn. De tar ledigt en hel dag för att komma ned och få hjälp.
– Så här ser riktlinjerna ut nu. Det finns många olika behandlingsalternativ och det är självklart så att det är ett stort lidande för de patienter som drabbas. Vårt avtal som vi har nu sträcker sig fram till årsskiftet. Det är möjligt att vi får se över det och de medicinska riktlinjerna, säger Anna Nergårdh.