Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar egentligen diplomatisk immunitet, och när får polisen faktiskt ingripa? Hör Said Mahmoudi, som är professor i internationell rätt, berätta mer i klippet ovan. Foto: Johan Nilsson/TT

Sydafrikanska diplomater rasar mot polisen – efter trafikincident i Stockholm

Publicerad

Personal från Sydafrikas ambassad i Stockholm menar att svenska polisen kränkt deras mänskliga rättigheter. Bakom skarpa orden ligger en trafikhändelse vid Nacka strand för ett par veckor sedan. 

Den hårda kritiken framkommer i ett brev som Sydafrikanska ambassaden skickat till regeringskansliet, där personalen redogör händelsen, något Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Två diplomater, och maken till den ena bakom ratten, var för några veckor sedan på väg i bil för att öppna ambassaden. Det var morgonrusning och i brevet menar personalen att de ofrivilligt hamnade i en bussfil på grund av trafikstockning. Där ska de ha stoppats av en polisbil och fått information från polisman att de inte kunde köra i filen. De bad om ursäkt och körde vidare. Då ska samma polisbil kört in framför diplomatbilen och stoppat den.

Enligt ambassaden ska polismannen då klivit ut och betett sig ”aggressivt, otrevligt, hotfullt och skrämmande”. De menar även att han hotade med våld om de inte gick ur bilen. I brevet beskriver personalen hur de aldrig blivit så brutalt behandlade av rättsväsendet. De anser bland annat att polisen allvarligt kränkt deras mänskliga rättigheter vid händelsen.

Utreds av Justitieombudsmannen

Utöver brevet till regeringskansliet har händelsen anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Polisen vill inte kommentera händelsen, men säger att polisen i fråga jobbade för Nationella operativa avdelningen (NOA). Man har i nuläget inte upprättat en polisanmälan. Däremot har de gjort en avrapportering för att bistå JO:s utredning.

SVT har upprepade gånger sökt Sydafrikas ambassad i Stockholm för en kommentar, utan framgång. Till Svenska Dagbladet har de meddelat att de inte vill kommentera händelsen med hänvisning till rättsprocessen.

Diplomatbil på tågspår och obetalade p-böter

Det är inte första gången ambassader, diplomater och deras bilar är i fokus i Stockholm. Så sent som i mars drog Etiopiska ambassaden uppmärksamhet till sig när en av deras bilar hittades ståendes och övergiven på tvärbanans tågspår, tidigt en söndagsmorgon. Etiopiens ambassad bad efter händelsen om ursäkt.

Efter händelsen på tvärbanan upptäcktes att bilen hade obetalade p-böter på 17 300 kronor, enligt Transportstyrelsen. I en efterföljande granskning av SVT framkom att ambassaderna förra året hade över 850 000 kronor i obetalade p-böter förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.