Foto: Fredrik Sandberg/TT

Syfilis och gonorré ökar markant i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2000-talet har antalet syfilisfall legat på under 100 per år i Stockholm. Men de senaste åren har antalet ökat och 2016 upptäcktes 220 fall.

– Lär dig använda kondom, uppmanar specialistläkaren Theo Samourkasidis.

De flesta som drabbas av syfilis är män som har sex med män, de står för ungefär 85 procent av syfilisfallen.

– Andelen smittade har fyrdubblats på 10 år. Det är en skrämmande utveckling, säger Theo Samourkasidis, som arbetar på sex- och samlevnadsmottagningen (Sesam) på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Av de 220 syfilisfallen som upptäcktes under 2016 var 13 kvinnor.  Gravida testas alltid för syfilis, eftersom smittan kan överföras på fostret, annars finns det inte någon generell screening för att upptäcka syfilis. Ungefär varannan som diagnosticeras har haft symtom.

Markant ökning av gonorré

Även antalet personer som får gonorré ökar markant, enligt Sesam-mottagningen vid Danderyds sjukhus.

De senaste två åren har antalet gonorréfall legat på ca 900 per år i Stockholm, jämfört med i genomsnitt runt 300 per år under 2002-2010. Och trenden verkar fortsätta.

LÄS MER: Stor ökning av gonorré bland svenskar

– De första månaderna i år visar på en oroväckande ökning, inte minst bland kvinnor i åldersgruppen 20-30 år, berättar Theo Samourkasidis, som vill se att fler använder kondom.

– Mitt absolut bästa råd till alla som ingår i någon av riskgrupperna är: Lär dig använda kondom! Sex ska vara skönt, absolut, och när du använder kondom på rätt sätt blir det skönt. Att rädslor och ångest minskar är bara en bonus.

Fakta om syfilis och gonorré

Syfilis

  • 349 fall i Sverige 2016 (varav 220 i Stockholm)
  • Symtom är röda ovala sår (oftast runt en cm stora) som uppkommer där man har sex (analt, oralt, vaginalt). Såren smärtar oftast inte och det bidrar till att de inte alltid upptäcks.

Gonorré

  • 1 778 fall i Sverige 2016 (varav 900 i Stockholm).
  • Ökat markant de senaste åren (framför allt bland unga kvinnor).
  • Symtom är sveda när man kissar och tjocka, illaluktande flytningar. Hos kvinnor kan det även vara blödningar.
  • Av de som är infekterade får 90% av männen symtom, men bara 50% av kvinnorna. Det medför att många kvinnor går obehandlade.

Källa: Sesam-mottagningen, Danderyds sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.