– Det är en liten. Men det är i alla fall en gädda, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, när den första gäddan hugger. Typiskt nog släpper gäddan, men det ska snart hugga en ny.
Vi är i en av Stockholms skärgårds många vikar. Området är ett så kallat fredningsområde, där fiske är förbjudet från första april till 15 juni.
Fredningsområden har funnits sedan 2002, och nu jämför länsstyrelsen fiskbeståndet i de fredade områdena med beståndet i liknande områden som inte varit fredade. Under ett par veckor har sex båtar med två fiskare i varje båt spöfiskat efter gädda i 12 fredningsområden och 12 referensvikar.
Och det verkar som att fredningsområdena gett resultat. I 10 av de 12 fallen har det varit fler gäddor i fredningsområdet. Totalt har man dragit upp 338 gäddor i fredningsområdena medan 125 gäddor fångats i referensområdena.
Håller ordning på ekosystemet
– Såhär ser de alltså ut, målarten för en del av det här projektet, säger Henrik C Andersson när den första gäddan är landad. Den mäter 76 centimeter och väger drygt 3,9 kilo.
– Gäddan är ett jätteviktigt rovdjur i de här vikarna. De håller ekosystemet i funktion, och dem ska vi vara rädda om, säger Henrik C Andersson, innan han märker upp gäddan med ett gult märke som der ut som en plastremsa.
Under de senaste veckorna har närmare 500 gäddor i skärgården märkts på det här sättet. På märket finns Henrik C Anderssons telefonnummer.
– När man fångar en märkt gädda ska man ringa till mig och berätta var man fått den och hur stor den var.
Kartlägger vegetationen
Förutom provfiske av gädda lägger man bland annat nät för att fånga andra fiskarter, och man undersöker även vegetationen. Biologen Anna Gustafsson snorklar omkring och tar olika prover.
– Vi kollar dels på vad det är för olika arter, och så tittar vi på hur mycket det är av de olika arterna, just för att få bättre koll på hur de här vikarna funkar och hur värdefulla de kan vara för fisk, säger Anna Gustafsson.
De insamlade uppgifterna ska sedan bilda ett underlag för de nya fiskeregler som Havs- och vattenmyndigheten planerar att införa våren 2019, från Östergötland till Gästrikland.
”Syftet är att fisket ska bli bättre för alla”
– Anledningen till att reglerna måste revideras är att många av fiskbestånden längs kusten har gått ner. Då pratar vi gös, aborre, gädda och i viss mån sik, säger Henrik C Andersson, som berättar att förändringarna kan handla om att det kan behövas fler fredningsområden, eventuella fångstbegränsningar eller höjda minimimått, eller redskapsbegränsningar.
Man kommer även att ta fram en enkät för att se hur allmänheten – i första hand de som fiskar – ser på eventuella begränsningar.
– Syftet med de nya reglerna är att fisket ska bli bättre för alla, säger Henrik C Andersson.
Se mer: Här hittar du hela inslaget