– Det finns inga bostäder. Det är fullt, helt enkelt, och det är så det ser ut i Stockholmsregionen. Vi har en bostadsbrist för 550.000 personer och till det så kommer att vi ska försöka ordna boende åt alla nyanlända som kommer. Det är stopp, det finns inte fysiskt utrymme som det ser ut just nu, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, till SVT Nyheter Stockholm.
Täby följer därmed Ekerö kommun, som för tre veckor sedan lät meddela att man stoppar mottagandet av de flyktingar kommunen anvisats enligt lagen.
”Vi fortsätter dock i vår strävan att uppfylla såväl lagens krav som mänsklig hänsyn när det gäller att se till att de som fått uppehållstillstånd i landet ska få goda möjligheter att integreras i det svenska samhället”, skriver företrädare för de borgerliga partierna i ett pressmeddelande.
”Lagstiftningen gör det svårt att ordna tillfälliga bostäder”
Täby kommun skulle i år ta emot 273 nyanlända som fått uppehållstillstånd.
– Läget är extremt svårt. Stockholms stad, till exempel, är långt ifrån att klara sitt åtagande. Det är inte så att kommunerna inte vill hjälpa till, utan det går inte att hjälpa, det finns inte fysiska möjligheter, säger Leif Gripestam, som menar att det är bättre att fler bor kvar på Migrationsverkets boenden längre, så att kommunerna får mer tid på sig att lösa mottagandet.
Liksom många andra kommuner menar Täby att det visat sig vara svårt att snabbt ta fram bostäder genom exempelvis modulbostäder. För att lösa situationen krävs omfattande regellättnader och lagändringar, menar de borgerliga kommunalråden i Täby.
Läs mer: Kommunerna: ”Vi klarar inte anvisningslagen”
– På grund av olika lagstiftningar är det svårt att ordna tillfälliga bostäder. Vi jobbar på den frågan, men just nu har vi inga tillfälliga bostäder att erbjuda, säger Leif Gripestam, som vill se förändringar i plan- och bygglagen och i upphandlingsprocesser, och att överklagandemöjligheterna ses över.
”Inte ansvarsfullt”
Oppositionen i Täby är kritisk till beslutet.
– Det är ytterligt sorgligt, vi tycker inte det är ansvarsfullt, säger Annica Gryhed (S), oppositionsråd i Täby, till Mitti.se.
Annica Gryhed tycker att kommunen kunde gjort mer.
– Vi ser inte att Täby har ansträngt sig tillräckligt. Danderyd har lyckats få upp ett modulboende, men ett år efter flyktingströmmen har Täby inte ens lyckats få till ett tillfälligt bygglov, säger Annica Gryhed (S).
”Just nu är det stopp”
Enligt Leif Gripestam jobbar man på att få fram modulbyggen, men att det tar uppemot ett år innan de kan vara på plats.
– Att ta emot flyktingarna kommer ta mycket längre tid för kommunerna än vad staten tycker att det ska göra, så är det bara, säger Leif Gripestam, som tycker att staten inte har tillräcklig förståelse för kommunernas situation.
– Staten hade en het potatis i knät för ett år sedan med alla asylsökande som kom då, och med anvisningslagen har de skickat frågan i knät på kommunerna utan att vi har fått någon hjälp att lösa frågan. Och just nu är det stopp, säger Leif Gripestam.
”Väldigt svår fråga att lösa”
Leif Gripestam tror att många kommuner kommer få svårt att ta emot det antal flyktingar man ska enligt anvisningslagen de kommande åren.
– Några kommuner kommer att klara det i år, men som jag uppfattar det är det ingen av länets 26 kommuner som kommer att klara det nästa år, då ska vi ju hjälpa ännu fler. Sedan ser det ut som att vi ska hjälpa ännu många fler 2018. Så det här kommer vara en väldigt stor fråga i kommunerna de närmaste åren, och den kommer vara väldigt svår att lösa.