Tele2 Arena går back 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De herrallsvenska arenorna går med underskott i mångmiljonklassen. Storstäderna står för merparten och enbart Tele2 Arena i Stockholm står för 100 miljoner.

I helgen är det inte bara påskgräset som kommer lysa grönt, utan även de allsvenska fotbollsplanerna. På söndag är det nämligen premiär på flera arenor runt om i landet, bland annat Tele2 i Stockholm. Men lagens arenor kostar kommunerna många miljoner, visar Ekot och Radiosportens granskning.

200 miljoner i underskott

Hammarbys och Djurgårdens hemmaplan Tele2 Arena, i Stockholm stad, går enligt granskningen ungefär 100 miljoner kronor i underskott per år.

Det totala ekonomiska underskottet för arenor i herrallsvenskan ligger på drygt 200 miljoner kronor, och storstäderna står för största delen. Göteborgsarenan Gamla Ullevi går med drygt 40 miljoner kronor i underskott.

– Både arenor och kulturhus behövs i Stockholm. Då får man kanske acceptera att den här typen av infrastruktur kan gå back under en period, säger Mirja Räihä (S), vikarierande arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholm till Sveriges Radio.

AIKs hemmaplan Friends arena, har Solna stad tidigare varit delägare i, men är det inte längre.

Så ska underskottet minskas

För att minska underskottet ska marken där Söderstadion tidigare låg säljas. Det är ett pågående arbete och enligt Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknad- idrott- och kulturborggaråd i Stockholm stad är de första besluten vid försäljningen tagna, men att det i slutet av året kommer fler som är avgörande.

– Den vinsten kommer att gå in och finansiera bygget av Tele2. Det var också tanken från början med den här arenan, säger hon.

Du tycker inte att ni har misskött er nu när Tele2 har ett underskott på 100 miljoner kronor per år?

Nej, det tycker jag inte. Stockholmarna förväntar sig att ha både stora idrottsevenemang och kulturupplevelser i en huvudstad. Då förstår man också att de behövs investera i stora arenor, säger Emilia Bjuggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.