Tenstabor upprörda efter ambulansvandalism

Uppdaterad
Publicerad

Efter vandaliseringen av en ambulans i Tensta i lördags kväll är upprördheten hos de Tenstabor SVT Nyheter pratar med påtaglig. Många är också oroliga för att ambulans och polis inte kommer våga sig ut till Tensta – men det behöver de inte vara oroliga för, säger stationsbefälet.

– Det är fruktansvärt dåligt för Tenstanborna, säger Said Abdi som kommer körande i sin bil för att hämta upp en familjemedlem i Tensta Centrum.

Han oroar sig för att ambulansen inte ska komma om han och hans familj skulle behöva hjälp någon gång. Det gör även Maria Langerfors, som också bor i Tensta och är pastor i Tenstakyrkan.

Hot och våld mot ambulanspersonal

– Det är vad jag tänkte direkt, hur blir det för alla som behöver hjälp?

”Få förstör för många”

Men hon är också noga med att påpeka att det är viktigt att inte svartmåla Tensta på grund av vandaliseringen av ambulansen.

– Jag trivs i Tensta och det är väldigt tråkigt att några få ska förstöra för så många, säger hon när vi fångar upp henne på torget.

Vad tror du att det beror på?

– Det finns en grupp av unga människor som är djupt frustrerade på grund av många saker, bland annat har de inte förstått vilket land de har kommit till och vilka möjligheter de faktiskt har. Det kan jag säga eftersom jag har jobbat så mycket med den här typen av unga grabbar, och tjejer. Det gäller att fånga upp dem tidigt och få dem att förstå att de är värdefulla och har chanser, men om de gör sådana här saker så förstör de för så många andra, säger Maria Langerfors med eftertryck.

Sjukvårdarna gömde sig i lägenhet

Richard Erhardt är stationschef på Bromma-ambulansen och var i tjänst under lördagkvällen när ambulansen som hör till hans station attackerades.

– Jag fick ett samtal från SOS Alarm och fick information om att en ambulans blivit vandaliserad men att personalen var i säkerhet. De var i lägenheten hos den sjuka patienten, berättar Richard Erhardt när vi träffar honom i ett för tillfället tomt ambulansgarage.

– Våra ambulanser är ute på uppdrag just nu. Det vill säga, alla utom den som vandaliserades i lördags, den är på verkstad.

”Vi kommer inte sluta åka till Tensta”

Ambulansen gick alltså inte att köra och patienten, som dessbättre inte var så svårt sjuk, fick hjälp att ta sig till sjukhuset på annat sätt.

Vilka konsekvenser får sådana här händelser?

– Den ena har med arbetsmiljön att göra – vad ska vi göra när vi kommer till områden där vi blir attackerade och hur drabbar det patienten om fordonet inte går att köra? Men vi kommer naturligtvis inte att sluta åka dit. Tvärtom, vår uppgift är ju att hjälpa medborgarna.

”Det är mycket dåligt”

Utanför korvkiosken i Tensta träffar vi Marwan Saliba som håller på att bära in korv och läsk i kiosken där han har jobbat i 20 år.

– Det är mycket mycket dåligt. Ambulansen är till för oss. Den kommer för att hjälpa oss som bor här. När de attackerar den betyder det att den inte vågar komma hit. När du ringer och det är allvar kanske de inte kommer eller det kanske tar lång tid och då är det kört för den som behöver ambulans eller polis.

Varför attackerar man ambulanser tror du?

– Jag vet inte. Jag brukar fråga grabbarna som kommer hit varför de finns, alltså inte de som kommer hit utan andra, som gör sådana här saker. Men jag får aldrig några svar, säger Marwan Saliba lite uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Mer i ämnet