I sina konversationer på krypterade mobilappar berättade Rakhmat Akilov för flera av sina kontakter om sin planerade ”martyroperation”.
Många av Akilovs kontakter har enligt en kartläggning av journalisten Sirojiddin Tolibov, som under flera år granskat IS-resenärer från Centralasien, kopplingar till en tadjikisk IS-cell som vid tidpunkten för dådet befann sig i Mosul under offensiven för att återta Iraks näst största stad från Islamiska staten.
Två dagar innan Akilov kapade en lastbil frågade han en av jihadisterna, ”Abo Fotima”, en av dem han hade mest kontakt med, vad som skulle hända efter att han utfört uppdraget.
”Efter att jag gör det, om Gud vill, kommer IS inte att förneka det eller ta avstånd från mitt agerande”.
Planen var att han skulle sprängas till döds
Akilov blir då ombedd att skicka videon med trohetseden, så att bröderna kan se den.
I förhör säger Akilov att planen var att han själv skulle sprängas till döds. Men den hemmagjorda bombanordningen fungerade inte som han hade tänkt. Akilov greps och IS har heller inte tagit på sig skulden.
Troligen är det för att han anses ha misslyckats för att han med IS mått dödade för få och för att han inte blev martyr – han skulle ha dödats, menar Peder Hyllengren, terrorforskare på Försvarshögskolan.
– Det ingår i ideologin att attentatsmannen ska dö i samband med attentatet. Det var också det som Akilov själv räknade med att göra – det är själva finalen på attentatet, säger Peder Hyllengren.
Ett annat skäl kan vara att IS inte vill ”sälja ut” de personer som gripits för att riskera att försvåra för dem i rättsprövningen. Det skulle kunna försvåra nyrekryteringen av attentatsmän. En martyrdöd innebär inte per automatik att IS tar på sig dåd som utförs i deras namn. Sett på samtliga attentat i IS namn fram till 1 januari 2017 så tog terrorgruppen bara på sig 51 procent, 77 av 152 dåd, enligt Hyllengren.
Död ökar sannolikheten att IS tar på sig skulden
Men en död ökar sannolikheten att IS tar på sig skulden. Det visar terrorattackerna i Paris i november 2015 då 130 människor dödades och över 400 skadades. Den gången utfördes dåden av tio IS-tränade terrorister. Men det var bara nio som IS efteråt kallade sina lejon och soldater.
– Den tionde var Salah Abdeslam, han som överlevde och nu är under rättegång i Bryssel, säger Peder Hyllengren.
Varför är det viktigt att dö?
– Det är svårare att förhindra attentat där gärningsmannen själv är beredd att offra livet och en uppvisning om att vi är beredda att offra våra liv. Och från attentatsmannens sida finns en tro att när man dör som en så kallad martyr så kommer man till Paradiset, säger Peder Hyllengren.
Vad krävs för kriterier för att IS ska ta på sig skulden för dådet?
– Dels ska attentatsmannen dö. Han ska inte bli gripen. Och man ha svurit sin trohet till organisationen i förhand. Sen finns undantag från de här reglerna. Det går aldrig att på förhand säga om de kommer att ta på sig det eller inte, säger Peder Hyllengren.
Fakta: Här kommer IS-krigarna från
- Omkring 8.500 personer från Ryssland och gamla Sovjetstaterna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och Afghanistan har anslutit till IS och andra jihadistgrupper, enligt en ny rapport från den amerikanska tankesmedjan Center for strategic and international studies.
- Många kommer från nordliga delarna av Kaukasus, och har stridserfarenheter från lokala konflikter. De har fått viktiga befattningar inom IS och al-Qaida som bombtillverkare, ledande stridsbefattningar och för att sköta propagandan.
- Av alla som deltagit i striderna i Syrien och Irak beräknas omkring 900 ha återvänt till sina hemländer. Många av de övriga har enligt rapporten sökt sig till Turkiet, Ukraina och till Europa.
Källa: csis.org