Hör Claes Ruth, testsamordnare vid Karolinska universitetslaboratoriet, om varför åtgärderna dröjt när det gäller att få fler invånare i utsatta områden att testa sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tommy Bergman/SVT

Testproblem i utsatta områden kända i flera månader utan åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader har covidtestningen i utsatta områden varit bristfällig. Trots att Region Stockholm känt till problemen sedan oktober har åtgärderna uteblivit, skriver Expressen.

– Vi läkare har fört fram att vi måste förenkla provtagning för våra invånare, men fick till svar att det inte var aktuellt, säger en läkare i ett utsatt område till tidningen.

Redan under hösten var det känt att en mindre andel av de som bor i Stockholms utsatta områden testar sig för covid-19 jämfört med invånare i andra områden.

Enligt ett möte den 7 oktober mellan Smittskydd Stockholm och läkare från vårdcentraler i utsatta områden framkom en rad orsaker varför färre testar sig där.

Det konstaterades bland annat att språket är ett hinder när det gäller att beställa ett test. Det är också en större andel i de utsatta områden som saknar personnummer, vilket behövs för att beställa ett covidtest.

– Regionen har haft siffror på att personer från utsatta områden provtas i mindre omfattning sedan oktober. Men inget har hänt, säger en läkare i ett utsatt område.

Mobilteststation på plats – efter tre och en halv månad

En möjlig lösning som diskuterades på mötet i början av oktober var en mobil teststation. Men det har dröjt ända till den här veckan innan en sådan teststation kommit på plats.

– Självklart hade det varit bättre om den kom på plats tidigare, men det har varit administration och utbildning, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund till Expressen.

På den nya, mobila teststationen kan man bli provtagen för pågående infektion (PCR-test) utan att man behöver boka tid, det räcker att ta med sig legitimation.

Hör Claes Ruth, testsamordnare på Karolinska universitetslaboratoriet, om varför åtgärderna tagit tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.