Att böckerna efter den senaste Tintin-debatten försetts med ett förord som förklarar att de är skrivna under en tid med andra värderingar räcker inte, skriver Dagens Nyheter.
– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor, säger Behrang Miri som leder arbetet med utvecklingen av Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet till tidningen.
”All barnbokslitteratur borde ses över”
Miri har fattat beslutet om utrensningarna i samråd med personalen, skriver tidningen. Och han har bett sin personal att kontrollera om det finns fler böcker i bibliotekets hyllor som, enligt honom, inte borde vara där. Det kan gälla böcker med utlänningsfientligt eller homofobiskt innehåll.
– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger han.
Förord som förklarar böckernas innehåll fungerar inte, anser Miri, eftersom barn inte läser dem utan går direkt på berättelsen.
”Vad blir nästa steg?”
Samtidigt nämner han andra böcker som är bra exempel. Bland andra Habib-böckerna och Katarina Taikons böcker.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth reagerar så här på tanken om att plocka bort ”olämpliga” serier från biblioteket.
-Det är mycket förvånande. Frågan som inställer sig är ju vad blir nästa steg?
Hon ifrågasätter om den konstnärlige ledaren på Kulturhuset ens har befogenheter att plocka bort litteratur.
-Det är väl Stockholms stads kulturförvaltning som bestämmer över sådant, säger hon.