Lastbilskrockar, fallolyckor och personer som fått föremål över sig. Arbetsplatsolyckorna i Stockholm förra året följer ett tydligt mönster. Tio personer dog i nio olyckor.
– Tyvärr skulle jag säga att statistiken säger att det är yngre personer i mångt och mycket som försvinner. Så vi i Sverige skulle behöva bli bättre på att arbeta med att förebygga så att de här olyckorna inte inträffar, säger Tomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud på Byggnads i Stockholm.
En av de mest uppmärksammade olyckorna var en 50 ton tung värmesköld som föll ned vid Värtaverket i november. En överlevde, två avled.
Fortum som är byggherre för Värtaverket är farligast i Sverige enligt en kartläggning av tidningen Arbetarskydd. 4 av 53 döda i arbetsplatsolyckor förra året var anställda av Fortums underentreprenörer.
– Vi kommer in som beställare och byggherre här. Det är ju inte vår normala verksamhet, utan här bygger vi nytt. Vi fokuserar ju på hur vi som beställare och byggherre ska kunna se till att projekten sker utan olycksfall, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef för Fortum värme.
Tomas Kullberg på Byggnadsfacket tror att utmaningen ligger i att göra verklighet av alla papper och planer för arbetsmiljön. Han tycker att arbetsgivaren ofta är nonchalant och inte gör tillräckligt förrän olyckan redan inträffat.
– Vi har ju sedan ett och ett halvt år inte haft någon olycka för egen personal och även när vi räknar in alla hundratals entreprenörer som arbetar åt oss i drift och underhåll av anläggningar. Så jag tror att det går att nå nollvisionen, säger Ulf Wikström.
Ansvarsfrågan kring olyckan vid Värtaverket utreds fortfarande av polisen.