Tonåring döms för dödsmisshandel av 16-åring på Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2023 misshandlades en 16-åring i Gustavsberg så svårt att han senare avled av sina skador. Idag dömdes en jämnårig pojke för vållande till annans död till ungdomsövervakning i 10 månader.

Dådet skedde i början av augusti 2023. Enligt domen hade pojken, som vid brottstillfället var 15 år, via appen Snapchat hotat 16-åringen och sedan sökt upp honom genom kartan i appen i sin EPA-traktor.

Gärningsmannen ska sedan ha riktat en kniv mot brottsoffrets strupe, slagit honom med ett knivskaft av metall mot hans huvud och sparkat på pojken när han var liggandes på marken. Ytterligare en pojke, som vid tillfället var under 15 år, misstänks för delaktighet, men inte för dödsmisshandeln. Han kunde inte åtalas på grund av sin låga ålder.

Pojken dog på sjukhus

16-åringen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus men dog en månad senare av omfattande blödningar under skallbenet.

Kniven som ska ha använts hittades senare i vattnet utanför Gustavsberg av sjöpolisen. Åklagarens bevisning har bestått av kniven, pojkens mobiltelefon samt flera vittnen.

10 månader ungdomsövervakning

Pojken döms till 10 månaders ungdomsövervakning. Utöver vållande till annans död vävs bland annat grov misshandel, ofredande och barnpornografibrott in i domen.

Gärningsmannen har bestridit ansvar vad gäller mord alternativt grovt vållande till annans död. Han har erkänt grov misshandel bestående av knytnävsslag i ansiktet.

– Målet har innehållit bevisvärderingsfrågor kring ett händelseförlopp som varit hastigt och som bevittnats av ungdomar i samma ålder som den tilltalade och brottsoffret, säger domaren Björn Malmqvist.

När tillämpas ungdomsövervakning?

Ungdomsövervakning får dömas ut om varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande påföljder med hänsyn till brottslighetens straffvärde och art samt den unges tidigare brottslighet. Den närmare utformningen av övervakningen beslutas av Kriminalvården.

Källa: Nacka Tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.