Foto: SVT

Finansborgarrådet: ”Otryggheten och skjutningarna ska minskas drastiskt till 2025”

Uppdaterad
Publicerad

Otryggheten i Stockholms stad ska halveras till 2025 och skjutningarna ska minska. Det hoppas det nya grönblå styret i Stockholm stad som nu inleder ett operativt samarbete med Stockholmspolisen.

– Polis och stad kommer att arbeta mycket närmare varandra än tidigare. Vi kommer att träffas regelbundet inom organisationen och göra gemensamma prioriteringar, bland annat att minska det dödliga våldet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Rikspolischefen Anders Thornberg har varnat för att 2019 kan bli rekordår i antalet skjutningar. Stockholm är en av de städer som drabbats värst under senare år även fast färre dog 2018 jämfört med 2017. Drygt 100 skjutningar inträffade i huvudstaden förra året då minst elva personer sköts ihjäl. Runt 50 personer skadades.

– Skjutvapenvåldet är vår högst prioriterade fråga, för det skapar så mycket oro i ett samhälle och så mycket tragiska dödsfall, så det är vår absolut viktigaste fråga att komma till rätta med, säger Ulf Johansson, som är regionpolischef i Stockholm.

Hör Anna König Jerlmyr och Ulf Johansson berätta mer i videon ovan.

Ska göra stockholmarna tryggare och säkrare

Stockholm stad och Stockholmspolisen ska ingå i ett samarbete som ska ske på strategisk nivå mellan kommunstyrelsen och polischefens kansli och på operativ nivå mellan lokalpolis och stadsdelsnämnderna, och det är långt ifrån bara prat, menar Anna König Jerlmyr.

– Det här är ett konkret operativt och strategiskt verktyg för oss för att leverera det vi säger, säger Anna König Jerlmyr.

– Avsikten mellan polisen och staden är att stärka tryggheten och säkerheten för stockholmarna. Vi gör nu ett antal konkreta åtgärder för att se till att Stockholm blir tryggare, säger Ulf Johansson.

I en rad punkter (se faktaruta nedan) finns konkreta planer på vilka områden som prioriteras. Bland annat ska fler kameror sättas upp på strategiska platser och ordningsvakter integreras i polisens dagliga arbete och man ska samarbeta i den uppsökande verksamheten mot våldsbejakande extremism. Dessutom ska staden prioritera livskavalitetsbrotten.

Stockholms stad och stockholmspolisens samarbete punkt för punkt:

  • Fler kameror i staden, i synnerhet Järva (staden finansierar infrastrukturen och polisen finansierar själva kameran)
  • Integrera stadens uppemot 80 ordningsvakter i polisens dagliga arbete, bla. genom att dela kommunikationsmedel som polisens Rakel, hålla dagliga operativa möten ute i stadsdelarna, arbeta fram en modell i vilken ordningsvakterna och polisen arbetar i gemensam trupp, och utvidga ordningsvakternas förordnande i staden.
  • Bygga ut den avhopparverksamhet som finns hos polisen, genom att staden och polisen arbetar tillsammans. Då kan vi driva upp antalet som lämnar gängkriminalitet från dagens handfull per år till minst det tvådubbla.
  • Samarbeta i den uppsökande verksamheten mot våldsbejakande extremism, och dela information om extremister.
  • Samarbeta genom gemensam strategi och operativ plan för att minska livskvalitetsbrotten, och då i synnerhet ordningsstörning, och skadegörelse, som klotter, och stöld, Våra ordningsvakter kan gripa vid sådana brott, men sedan behöver polisen ta över. Formerna för detta behöver standardiseras för att staden och polisen ska dra störst möjliga nytta av varandra.
  • Hur polisen och staden kan stötta varandra  genom att fram en gemensam strategi  i arbetet mot olovliga boplatser i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.