Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst, tycker det är skrämmande att bildelsstölderna fördubblats i år. Foto: SVT

Tusen bildelsstölder i länet hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Fram till sista april i år har 983 bilägare i Stockholms län drabbats av inbrott i sina bilar och blivit bestulna på bildelar. Antalet bildelsstölder har fördubblats jämfört med samma period förra året.

– Det sista året har det ökat enormt mycket, och de fyra första månaderna i år har stölderna varit nästan lika många som under hela 2015, berättar Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst, en branschorganisation för svenska försäkringsbolag.

I hela landet har det de fyra första månaderna i år stulits 1830 krockkuddar/rattar, strålkastare och navigationssystem vid 1516 stöldtillfällen, enligt en ny rapport från Larmtjänst. Under samma period förra året handlade det om 759 stöldtillfällen.

Bildelsstölder i Stockholm

Framför allt är det bilmärkena BMW och Mercedes som tjuvarna siktar in sig på, men även Volvo, Volkswagen och Audi tillhör de drabbade märkena.

LÄS MER: Bildelar värda en miljon hittades i skogen

”Skrämmande siffror”

Kostnaderna för stölderna hittills i år är närmare 96 miljoner kronor. Det kan jämföras med kostnaden på knappt 105 miljoner under hela 2015.

– Det är skrämmande siffror med tanke på hur det drabbar både försäkringskollektivet men framför allt den enskilde individen som får inbrott i sin bil, och som kanske även drabbas av otrygghetskänslor. Det är bedrövligt, säger Torbjörn Serrander.

Polisen i Stockholms län får beröm av Torbjörn Serrander som tycker att de tar stölderna på allvar. Under första kvartalet har flera misstänkta gärningsmän från internationella stöldligor gripits. Antalet stölder i april är lägre än i mars, vilket kan bero på polisens arbete, menar Torbjörn Serrander.

Organiserad brottslighet

Däremot menar Torbjörn Serrander att domstolarna behöver se allvarligare på stölderna.

– Domstolarna måste förstå vad det här handlar om. Det här är inte en tjuv som snattar på Coop eller Ica Maxi, det här är avancerade kriminella gäng som har satt det här i system. Det är organiserad brottslighet vi pratar om.

LÄS MER: Flera stölder mot lyxbilar inatt

Borrar hål i plåten

I merparten av fallen slår tjuvarna sönder rutorna på bilen. På de bilar som har så kallat blockerat låsläge, alltså att man inte kan öppna dörrarna inifrån när man tagit sig in,  försöker tjuvarna ofta bryta sig in genom dörrlåset eller genom att göra hål i dörren nära dörrlåset.

– På vissa modeller är det inte så lätt att ta dörrlåset, så då går man genom plåten, helt enkelt. Ibland har tjuvarna haft borrmaskiner med sig när de blivit tagna av polisen, säger Torbjörn Serrander.

”Räcker att ta bort fyra skruvar”

Hur man monterar krockkuddar, som har med bilens säkerhet att göra, kanske inte kan ändras på, men däremot borde bilproducenter kunna göra mer när det gäller andra delar, menar Torbjörn Serrander.

– Navigationsutrustning, till exempel, det ska inte vara så enkelt att du kan ta bort den genom att skruva bort fyra skruvar, och att den sedan passar i nästa bil, säger Torbjörn Serrander, som efterlyser mjukvaror som gör att bildelen inte fungerar i andra bilar än den som den ursprungligen satt i.

Som positivt exempel tar han Volkswagen och Volvo.

– Sedan Volvo installerade deras nya konsoler har vi inte haft en enda navigationsstöld. På vissa bilmärken är det så att om du tar ut radion så får du med allt du behöver som sedan kan uppdateras och monteras i en annan bil, säger Torbjörn Serrander.

Så skyddar du dig

Den enskilde konsumenten kan också göra ett antal saker för att minska risken att drabbas av inbrott i sin bil. Att ha larm på bilen, är en bra början, menar Torbjörn Serrander.

– Det är många som tror att de har larm i bilarna men inte har det. Sedan är det bra att ställa bilen på en upplyst plats. Har du garage så använd det. Märk gärna ditt fordon med märk-DNA. Det kanske inte förhindrar en stöld men det kan hjälpa polisen att spåra delarna till dig om de hittas.

Stölder och skadekostnader i Sverige

2016 jan-april: 1516 stölder. Kostnad: 95,6 Mkr

2015: 1926 stölder, 104,5 Mkr

2014: 1486 stölder, 78,3 Mkr

2013: 1109 stölder, 67,0 Mkr

2012: 1285 stölder, 64,2 Mkr

2011: 1039 stölder, 50,7 Mkr

Stöldtillfällen per län:

Stockholm 983

Västra Götaland 280

Skåne: 117

Jönköping 31

Halland 27

Östergötland 21

Källa: Larmtjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bildelsstölder i Stockholm

Mer i ämnet