Tvärbanan planeras att förlängas mot Helenelund via Kista. Foto: SVT

Tvärbanan till Kista

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 augusti väntas landstingets trafiknämnd fatta beslut om att genomföra utbyggnaden av tvärbanans Kistagren.

Kistagrenens utbyggnad och förlängning mot Helenelund via Kista ska bidra med kapacitetsstark kollektivtrafik till de befintliga och planerade bostadsområdena i området.

– Vad vi gör är att ta ett helhetsansvar för resenärernas möjligheter att kunna använda kollektivtrafiken på ett smart sätt, säger Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd (M) i ett pressmeddelande.  

Miljöpartiet positivt till utbyggnaden

– Det är viktigt att tvärbanan nu äntligen börjar byggas. För de som redan flyttat in i sin bostad, för det fortsatta bostadsbyggandet och för att skapa ett hållbart samhälle där människor blir mindre beroende av bilen, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson.

Om Kistagrenen

Kistagrenen är en angelägen tvärförbindelse som ger kortare restider, binder ihop olika stadsdelar och knutpunkter samt ger goda förutsättningar för tillkommande hållbar stadsutveckling längs sin sträckning. Planeringsfasen är i princip avklarad och detta beslut avser genomförande av tvärbanans förlängning till Helenelund till en investeringsutgift om 4~937 mnkr som omfattar 8 kilometer dubbelspår, 10 nya hållplatser, 20 stycken spårvagnar samt en ny uppställningshall i Rissne för 12 vagnar.

Källa: Moderaterna i Stockholms landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.