De skuldsätter sig för en plats på trottoaren

Uppdaterad
Publicerad

Många av tiggarna i Stockholm tvingas att betala för sin tiggarplats, det skriver Dagens Nyheter.

Det kan handla om 400 kronor till 2.000 kronor per månad för en plats där man kan sitta och tigga pengar. Anledningen är att ledare för olika grupper har delat upp staden mellan sig och de är dem som tvingar tiggarna att betala för sin plats, skriver Dagens Nyheter.

En kvinna säger till Dagens Nyheter att hon fick betala 1.000 kronor för sin plats, 2.000 kronor för resan till Stockholm, och 1.000 kronor för en plats att sova på.

– Det handlar om en modern form av människohandel, säger Bienvenido Flores, som jobbar för EU-migranter i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Skuldsätter tiggarna

Det finns tiggare som har gått till polisen och berättat att det finns män som erbjuder resor till Sverige med löften om att det finns stora pengar att tjäna, det skriver Dagens Nyheter.

Dessa männen skuldsätter då tiggarna genom att de betalar resan och tiggarplatsen- och sedan tvingar tiggaren att samla ihop dessa pengar under de första två veckorna och efter det växer skulden.

Dagens Nyheter har också pratat med personer som spelar musik på gatorna och de berättar samma sak. Att en okänd man tvingat dem att betala pengar för att sitta på trottoaren.

Inte en person

De uppgifter som Dagens Nyheter har tagit del av tyder på att det inte är en man som organiserar tiggeriet utan flera från olika grupper.

Uppgifterna säger också att männen som organiserar tiggeriet ofta lever under samma omständigheter som tiggarna och är släkt, granne eller vän med de som denne tjänar pengar på.

Svårt för polisen att lösa

Patrik Cederlöf är nationell samordnare mot prostitution och människohandel, han säger till Dagens Nyheter att han har tagit del av uppgifter om tiggare som är skuldsatta och exploaterade.

Han säger till tidningen att det är svårt för polisen att arbeta mot detta, då det inte anses vara kriminellt.

– Det som anmäls räcker sällan för att uppfylla brottet människohandel, säger Patrik Cederlöf, till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.