Unga i Skärholmen manifesterar mot gatuvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Nu på söndag anordnar ungdomar från Skärholmen en manifestation på Kulturhuset mot gatuvåldet.

Med 52 namn tryckta på en tröja vill man hedra våldets offer och uppmärksamma alla unga liv som förlorats i dödsskjutningar. Hör ungdomarna själva berätta i videon ovan.

”Säg deras namn” så heter manifestationen som anordnas nu på söndag av ungdomsrådet i Skärholmen. Det här är till minne av alla som skjutits ihjäl i gatuvåldet.

6:e januari är också den dagen som Robin Sinisalo från Akalla, som sköts ihjäl framför sin port, skulle ha fyllt 18 år. Initiativtagaren till manifestationen är bland annat Alexander Julian Zadruzny som var bästa kompis till Robin.

– Jag fick idén för ett år sedan och ville förverkliga detta tillsammans med Robins mamma. När man hör henne prata så kan man inget annat än att bli berörd. Vi vill visa att man måste enas och inspirera varandra till att få ett slut på våldet, säger Alexander Julian Zadruzny som är ordförande för ungdomsrådet i Skärholmen.

100 namn på unga män och pojkar som skjutits ihjäl

Sedan september har ungdomarna samlat in över 100 namn på våldets offer från hela Sverige.

För att visa att ett offer inte enbart är en siffra i statistiken har man nu tryckt 52 namn på en tröja. För att på så vis manifestera att varje dödsskjutning även drabbar familjer, vänner och anhöriga.

– Vi vill att politiker ska förstå och uppmärksamma att vi har en nationell kris. Vi är nu 30 personer som har jobbat med detta volontärt. Vi hoppas att inspirera andra orter och unga människor till att förändra attityden till det dödliga våldet, säger Alexander Julian Zadruzny.

Sedan 2015 har 51 unga män skjutits ihjäl i Stockholms län. Men bara 30 procent av alla dödsskjutningar har lett till åtal. Bara under 2018 sköts 11 person ihjäl i Stockholm.

Artister, poeter och flera organisationer har också bjudits in till manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.