En kvinna på Sefina Pantbank står framför en monter med märkesväskor och klockor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Öjes, butikschef för en pantbank i Skärholmen, visar upp några av de vanligaste föremålen som unga lämnar in. Foto: Ellen Pan/SVT

Unga pantsätter studentpresenter för att betala semesterresan

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga pantsätter sina prylar för att ha råd med semestern i år, menar en av Sveriges stora pantbanker. Men experten varnar för att pantlån är ett riskfyllt sätt att få snabba pengar.

– Det är en oroande trend, säger konsumentvägledaren Asmaa Jundi.

Hos Sefina Pantbank ser man en ökning med fyra procent av unga vuxna som besökt butiken jämfört med samma period förra året. Arvegods, klockor och presenter från dop och studentfiranden är bland de vanligaste föremålen som belånas.

– Det vi har märkt på senare tid är att fler unga jämfört med förra året lånar för att kunna unna sig under sommaren. Bland annat till sommarresor eller att man vill köpa något, säger Julia Öjes, butikschef på Sefina Pantbank i Skärholmen.

På konkurrerande Pantbanken har man dock inte märkt av samma utveckling.

”Kan bli dyrare än man tror”

Är det inte mer värt att sälja saker privat än att lämna in dem hit?

– Skillnaden är att vi är en mellanhand vilket betyder att när vi ger ut pengar ger vi en del av andrahandsvärdet för att sedan kunna sälja dyrare. Men om sakerna budas upp på auktion går överskottet till kunden, säger Julia Öjes.

Hon uppger att omkring 15 procent av kunderna inte köper tillbaka sina föremål.

Asmaa Jundi, konsumentvägledare på Skärholmens stadsdelsförvaltning, tycker att det är en oroande trend. Den senaste tiden har hon hanterat två fall där personer hamnat i skulder efter pantlån.

– Självklart är det väldigt lockande att få pengar snabbt och enkelt. Men pantsättningslån kan bli mycket dyrare än man tror, säger hon.

I klippet berättar konsumentvägledaren mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.