20-årige Hampus Dahlskog bor i Solna och säger att han känner sig rädd för att bli överfallen om han går ensam sent om kvällarna. Foto: Pia Heick

Våldsdåd skapar oro bland unga i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen misstänks två tonårspojkar ha utsatts för kidnappning och en utdragen misshandel på en kyrkogård i Solna. Två män, 18 och 21 år, har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för människorov, grov misshandel, våldtäkt och grovt rån. Och personer som jobbar med ungdomar i Solna vittnar om att tonåringar känner en stor rädsla att råka ut för våldsdåd.

Mathias Johansson har lång erfarenhet av att jobba med skolelever i högstadiet och gymnasiet i sin roll som verksamhetsansvarig för fritidsverksamhet i Södra Solna. Och han märker av en oro bland tonåringarna som besöker fritidsgården.

– Det finns stora problem med ungdomar och gängbildning, säger Mathias Johansson.

Mathias Johansson är verksamhetsansvarig för fritidsverksamhet i Södra Solna och han märker av en oro bland tonåringarna som besöker fritidsgården. Foto: Pia Heick, SVT

Mathias Johansson berättar att de som jobbar på fritidsverksamheten ofta brukar följa med ungdomar hem om kvällarna eftersom de känner sig otrygga.

Tortyrliknande misshandel

Det var på Norra begravningsplatsen i Solna som två tonåringar under natten mot söndagen utsattes för flera timmars grov misshandel. Händelsen har gjort att en del ungdomar i Solna börjat oroa sig för hur de ska ta sig hem om kvällarna.

– Man går aldrig hem ensam, utan man följer med sina kompisar till porten, säger 20-årige Hampus Dahlskog som bor i Solna.

Åtal senast 8:e september

Under tisdagen och onsdagen häktades två män misstänkta för människorov, grov misshandel, våldtäkt och grovt rån.

Kammaråklagare Anders Turdai säger till SVT Stockholm att bevisbördan är god och att man ska gå igenom de beslag som gjorts. Han känner inte till hur skadeläget är för de två tonårspojkarna. Åtal ska vara väckt 8:e september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.