– Det finns en sängplats åt alla, utmaningen består i att få de mest behövande att ta emot vår hjälp, säger Elvira Eriksson från uppsökarteamet.
Stockholms stads uppsökarteam har åtta socialsekreterare som jobbar heltid med att söka upp stadens akut hemlösa. De samarbetar också tätt med bland annat dagverksamheter och härbärgen runt om i stan.
– Det är allra svårast att nå är dem med psykisk ohälsa som kanske känner sig tryggare på bänken än mellan väggar och tak. Det är dessutom den grupp av hemlösa som ökar allra mest, säger Anneli Loman-Christiansen.
En sovplats för alla
Stockholms stad har en tak över huvudet-garanti, vilket innebär att alla akut hemlösa som är skrivna i Stockholm ska få sängplats på ett av stadens härbärgen. Vid extra kalla nätter, under -7 grader, erbjuder även vissa kyrkor sängplatser åt bland andra utsatta EU-migranter.
I klippet följer SVT Stockholm med Anneli Loman-Christiansen och Elvira Eriksson på ett arbetspass som börjar på Medborgarplatsen och tar oss vidare över staden.
hemlösa i stockholm
Allt fler stockholmare är hemlösa enligt Stockholms stads senaste kartläggning från 2022.
- År 2022 var antalet hemlösa 2528 stycken, varav 200 som var i akut hemlöshet och sov utomhus.
- 2020 befann sig 2379 personer i hemlöshet och då var det 114 personer som var i akut hemlöshet.
- Stadens tak över huvudet-garanti innebär att personer som befinner sig i akuta situationer och saknar möjlighet att själva ordna boende ska erbjudas nattlogi. Garantin omfattar medborgare som tillhör Stockholms stad och är ett bistånd enligt socialtjänstlagen.
- För utsatta EU-migranter och tredjelandsmedborgare öppnar bland andra vissa kyrkor upp sina lokaler när temperaturen är -7 grader eller kallare. Under lördagen är det Högalidskyrkan som erbjuder sängplatser genom sitt samarbete med Ny Gemenskap.
Källa: Stockholms stad