Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i kyrkan på en rundvandring där Linda Larsson visar upp Stadmissionens nya mötesplats en dag innan invigning. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Stockholms Stadsmission storsatsar vid Mariatorget

Uppdaterad
Publicerad

Nu är renoveringen av S:t Paulskyrkan klar på Södermalm, efter ett och ett halvt år. Kyrkan som togs över redan 2015 av Stadsmissionen står nu redo att ta emot dubbelt så många besökare per dag som innan. SVT var där under onsdagsförmiddagen och följde det sista arbetet på plats inför öppnandet som sker på torsdagen.

– Vi hoppas att både den breda allmänheten och de som lever i social utsatthet ska söka sig hit. Fikat och maten betalas utifrån betalningsfömåga och en vilja att bidra till verksamheten, säger Linda Larsson chef på Mötesplats Mariatorget.

En omfattande renovering

Renoveringen har kostat drygt 90 miljoner kronor och pengarna kommer bland annat från en stor separat insamling. Nu finns det plats för betydligt fler deltagare än innan, och behovet av mötesplatser ökar hela tiden enligt Stockholms Stadsmission som räknar med att servera ungefär 300 portioner mat per dag i S:t Paulskyrkan.

-  Under det senaste året har antalet som handlar i våra butiker och besöker våra mötesplatser mer än fördubblats. Vi ser betydligt fler unga, barnfamiljer och äldre som får det svårt när pengarna inte räcker till, säger Linda Larsson chef på Mötesplats Mariatorget.

Detta är Stockholms Stadsmission:

Stockholms Stadsmission har funnits i snart 170 år och verkar  för att bekämpa utanförskap och stötta människor i social och ekonomisk utsatthet i Stockholm. 2020 fanns det enligt Stockholms stad 2490 hemlösa i länet, men mörkertalet är stort enligt Stockholms Stadsmission.

Stockholms Stadsmission finansieras via insamlade medel, intäkter från organisationens sociala företag som återinvesteras i verksamheten, samt försäljning av välfärdstjänster till det offentliga. Stockholms Stadsmission är en insamlingsfinansierad organisation som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Inkomsterna från matbutikerna, klädaffärerna och donationer återinvesteras i de olika verksamheterna.

Organisationen omsatte förra året 560 miljoner kronor.

Källa: Stockholms Stadsmission och Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.