Det var efter flera tips som miljöförvaltningen i Stockholms stad valde att utreda det misstänkta köttfusket. Två Stockholmsföretag har sålt och köpt svenskt kött, men de har sålt dubbelt så mycket som de har köpt in. Dessutom har företagen köpt in utländskt kött, som de inte har kunnat redovisa för vart det har tagit vägen.
De utger sig för att sälja svenskt gotländskt kött som har levererats till hela landet, både matbutiker och skolor.
”Utblandat kött”
– Man har gett sken av att det är svenskt gotländskt kött, men det verkar som att köttet är utblandat, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen hos miljöförvaltningen i Stockholm.
– Men det här är sällsynt, tyvärr behövs det inte mer än att enstaka aktörer missköter sig för att en hel bransch ska bli lidande.
Miljöförvaltningen granskade företagen under sex veckor 2015. Då framkom att de sålt 50 ton kravmärkt svenskt kött, men under samma period bara köpt in 25 ton. Miljöförvaltningen misstänker därför att hälften av det sålda köttet var utblandat.
Hundratals ton kött kan vara utblandat
– Det här var bara under några veckor. Bolagen säljer hundratals ton kött varje år som vi misstänker är utblandat med utländskt kött. Det här rör sig knappast om brister, det är systematiskt uppsåtligt bedrägeri, säger Daniel Selin på miljöförvaltningen.
Båda livsmedelsföretagen har satt sig själva i konkurs. Miljöförvaltningen i Stockholms stad har åtalsanmält dem och föreslår att verksamheterna ska stängas ner.
SVT Nyheter Stockholm: Hur ska man tänka som konsument?
– Man ska lita på ursprungsmärkning. Men i det här fallet har det varit två oseriösa aktörer som vill tjäna pengar. Jag förstår att man bli upprörd som konsument, det ska man bli med all rätt, säger Daniel Selin.
Köttfusket är också polisanmält och utreds nu av åklagare.