Förutom låg inkomst och utbildning, är saknaden av information och förståelse för den svenska ekonomin anledningar att utrikesfödda är överrepresenterade när det kommer till att ha högre skulder än vad personen kan betala tillbaka, menar Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.
– Överskuldsättning genererar ett ekonomiskt utanförskap som kan leda till segregation, säger han.
Vanliga typer av skulder
Enligt studien är skatteskulder den vanligaste typen av skuld bland utrikesfödda hos Kronofogden. Övriga skuldtyper som förekommer är studielån, fordonsrelaterade skulder, skulder hos Brottsofferfonden och Försäkringskassan.
Kronofogdens analytiker framhåller att utlandsfödda inte är en homogen grupp och förutsättningarna att lära sig svensk ekonomi kan vara olika beroende från vilket land man kommer.
Föreningslivet som en lösning
Olika initiativ har nu tagits fram för att sprida kunskap, bland annat har Kronofogden medverkat i Finansinspektionens utbildningsplattform som är riktad mot sfi-undervisning. Davor Vuleta har dock ett annat förslag, han tror på en kunskapsutväxling:
– Föreningslivet kan hjälpa nyanlända att integreras i Sverige och på så sätt få mer kunskaper om hur olika system i samhället fungerar, till exempel det ekonomiska och juridiska systemet.
Vad innebär överskuldsättning
En person som hamnar i överskuldsättning drar på sig mer skulder än vad hen klarar av att betala. Problemen är långvariga och orsakar lidande för den skulddrabbade men även anhöriga. De stora kostnaderna påverkar även samhället.
Källa: Kronofogden