Hör Khadra Seerar berätta om det sociala trycket kring könsstympning hon upplevde som flicka. Foto: SVT

Khadra utsattes för könsstympning som sjuåring

Uppdaterad
Publicerad

Khadra Seerar började ställa frågor om sitt övergrepp i sena tonåren, men hon utsattes redan som sjuåring. Nu vill hon att både skol- och vårdpersonal ska våga ställa frågor till nyanlända flickor för att upptäcka könsstympning.

– För mig hade det varit så mycket enklare om jag haft en vuxen person att fråga och få vägledning av. Då hade jag sluppit all skam, säger Khadra Seerar.

”Måste identifiera dessa flickor”

Det var först när hon blev äldre som hon började ifrågasätta det hon utsattes för som sjuåring. I dag önskar hon att hennes könsstympning hade upptäckts när hon kom till Sverige. Därför uppmanar hon vårdpersonal att våga ställa frågor kring könsstympning. Och att frågan bör vara obligatorisk vid hälsokontrollerna i skolorna och vid Migrationsverket när nyanlända flickor och kvinnor kommer till Sverige.

– Information och kunskap kring ämnet gör att allt fler kvinnor söker hjälp och pratar om könsstympning. Men man måste bli bättre på att upptäcka flickor som kommer hit genom att våga ställa frågor och veta vad man ska göra med svaren. Vi måste identifiera dessa flickor så att vi inte väntar tills de blir gravida och själva söker hjälp, säger Khadra Seerar.

Organisation mot könsstympning

Khadra Seerar är medgrundare till Desert Flower Foundation Scandinavia, en organisation som verkar mot könsstympning och för att nå ut till utsatta kvinnor och flickor som behöver vård.

– Frågor måste vara obligatoriska, det ska inte vara upp till hur en sköterska eller läkare som är insatt i ämnet. Det ska inte vara slumpen som avgör om könsstympning upptäcks eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.