bild från ovan skärgården

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp i luften, i den första etappen av Roslagsloppet, som bevakas från ovan av Frivilliga flygkåren. Foto: SVT

Racerbåtar tävlar i skärgården – se Roslagsloppet från ovan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det dags för Roslagsloppet, som är ett offshore race för motorbåtar. SVT fick följa med Frivilliga flygkåren som höll ett vakande öga på tävlingsbåtarna från luften.

– De kör väldigt snabbt, upp till 80 knop. Om ekipagen råkar ut för något oväntat kan vi snabbt larma efter hjälp, säger Krzyszof Kaminski, pilot på Frivilliga flygkåren, FFK.

Det är renodlade tävlingsbåtar i loppet. Starten går från Gräddö i Norrtälje och målgången är i Öregrund. Under hela loppet följer FFK båtarna från luften.

Dagens tävlingar övervakas av piloterna Krzyszof Kaminski och Eva-Lotta Wahlström från Frivilliga Flygkåren. De flyger ett litet propellerplan och kan från luften snabbt få en överblick om tävlingsbåtarna råkat ut för problem eller någon olyckshändelse.

Piloterna Eva-Lotta Wahlström och Krzyszof Kaminski följer tävlingsdeltagarna i Roslagsloppets etapper. Skulle något oväntat inträffa larmar de över kommunikationsradio. Foto: SVT

Ideell organisation som startade på 60-talet

Den frivilliga organisation har funnits sedan tidiga 60-talet. Uppdraget är att främst hjälpa civilsamhället och Försvarsmakten. Men uppdrag görs även för större evenemang som till exempel Roslagsloppet.

– De har gjort en förfrågan om vi kan hjälpa till med den här tävlingen och vi tackade ja till uppdraget, säger Per Winberg som är länsflygchef i Stockholm.

På marken finns Per Winberg. Han följer planen via radar från flygplatsen i Norrtälje . Foto: SVT

Frivilliga Flygkåren

• Frivilliga Flygkåren organisation som främst hjälper försvar- och civilsamhället.

• Cirka 2500 medlemmar, varav 800 är spanare och piloter.

• Flygtimmar varje år mellan 6 000 och 8 000 h i FFK:s regi runt om i Sverige.

Källa: FFK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.