En person står framför en mörklila bakgrund och gestikulerar med händerna. Till höger syns en scen från en polisinsats med avspärrningar och en polisbil parkerad, där flera poliser syns på platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsdåden i Stockholm ser ut att ha koppling till Dalennätverket och Farsta-grupperingen. Mer om hur händelserna hänger ihop i videon ovan. Foto: SVT/TT

Våldsdåden skakar Stockholm – hur hänger händelserna ihop?

Uppdaterad
Publicerad

Under några få dagar har Stockholm skakats av flera våldsdåd. Den 2 oktober sker trippla skjutningar inom loppet av tjugo minuter. Men veckan innan det väntar en 15-åring med automatvapen utanför en nattklubb. Hur hänger händelserna ihop?

Det första larmet kom till polisen vid 21.30 under onsdagskvällen den andra oktober. Då avlossades flera skott mot en lägenhet i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm. Drygt en kvart senare sker en skottlossning i Farsta, och knappt en kilometer bort sker ytterligare en skjutning runt 22-tiden.

Flera gripanden har gjorts, bland annat stoppades en ung person i en taxi. Även en bil ska ha jagats av polis från en av platserna. Polisen vill i dagsläget inte gå in på om de gripna personerna har något med skjutningarna att göra.

Polisen misstänker att de senaste våldsdåden hänger ihop. Enligt uppgifter till SVT ska de vara en del av konflikten mellan rivaliserande Dalen-nätverket och Farsta-grupperingen.

I videon går vi igenom de senaste våldsdåden i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.