Rapport visar att det är svårt att byta boendeform. – Ett jätteproblem, säger Jonas Nygren på Hyresgästföreningen. Foto: TT

Var fjärde känner sig hindrad att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde hyresgäst och de som äger ett boende har känt sig hindrade att ta jobb eller börja studera på annan ort på grund av boendesituationen i den aktuella staden. Det visar en ny rapport.

– Det blir ingen rörlighet och människor kan inte heller flytta till den boendeform och den storlek på boende som passar för tillfället och det är ett jätteproblem, säger Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen.

Jonas Nygren. Foto: SVT

Rapporten, som gjorts av Hyresgästföreningen och Mäklarsamfundet, visar att 25 procent av de som har en hyresrätt eller äger en bostadsrätt eller villa har känt sig hindrade att flytta till en annan stad på grund av en rädsla för att inte få en bostad på den nya orten.

Svårt att byta boendeform

Rapporten visar också på andra problem. Inlåsningseffekter på bostadsmarknaden gör att det är svårt att byta boendeform, från hyresrätt till bostadsrätt och från bostadsrätt till hyresrätt.

– Det har man inte råd med. Det är så dyrt med nyproducerade bostäder, det är så höga hyror, säger Karin Nelson som bor i Upplands Väsby. 

Hälften vill byta boendeform

Av de hyresgäster som blivit tillfrågade vill hälften byta boendeform från hyresrätt till att äga sitt boende. Samtidigt visar det sig att 66 procent av de som äger sitt boende inte har möjlighet att hyra ett boende som motsvarar det boende de äger i dag.

– Intresset för att äga är väldigt stort men intresset för att hyra bland de som redan äger ökar i takt med att man blir äldre. Bland gruppen 65- till 79-åringar är det faktiskt närmare 20 procent som hellre skulle vilja hyra, säger Joakim Lusensky, analyschef Mäklarsamfundet.

Rapporten baseras på svar från 2.000 tillfrågade personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.