Johanna Mattsson, enhetschef på IVO, inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT

Vart tionde hemtjänstföretag nekas tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

För att komma åt oseriösa företag inom hemtjänsten krävs sedan årsskiftet tillstånd för att bedriva verksamhet. Nu visar Inspektionen för vård och omsorgs granskning att vart tionde företag inte får godkänt att bedriva vård. Många av företagen finns i Stockholmsregionen, men även i exempelvis Uppsala, Borås och Vetlanda.

Totalt har IVO synat 150 företag i landet. Av dessa har 14 företag fått avslag.

Orsakerna är exempelvis ekonomisk misskötsel eller stora brister i verksamheten, som till exempel falska sköterskelegitimationer och att företrädarna inte uppfyller kraven på insikt och lämplighet om vad ett företag inom hemtjänst ska leverera.

I Stockholms län handlar det om företag i Bandhagen, Järfälla, Solna och Södertälje.

– Jag blir ledsen och berörd när företrädarna smiter från skatter och inte sköter sina ekonomiska åtaganden så att brukare kommer i kläm, säger Johanna Mattsson, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg.

Även företag i Uppsala, Borås, Falköping, Karlskrona och Vetlanda har blivit av med tillstånden eller nekats nya tillstånd.

Vill få bort oseriösa aktörer

Ett av Stockholmsföretagen, med ett 60-tal anställda, får indraget tillstånd efter att det uppdagats allvarliga avvikelser i hemtjänsten.

– Vi är inte intresserade av att ha de oseriösa kvar på marknaden. Branschen bedriver självsanering och utesluter medlemmar. Jag vet också att kommunerna gör uppföljningar av sina avtal. Det räcker inte med bara tillstånden, säger Monica Ulfhielm som är distriktsordförande för SFP seniorer i Stockholms län.

En aktör kan portas i hela landet

Regeringens motiv bakom införandet av tillståndskrav är att freda brukarna, som kan ha svårt att värna sina rättigheter själva. IVO ska säkerställa att ett hemtjänstföretag som utestängts i en kommun efter allvarliga brister hindras från att ta uppdrag i andra kommuner. Nu ska alla 500 företag kontrolleras.

– Det är inte omöjligt att det finns företag som inte ens ansöker om tillstånd, då de sett hur de nya reglerna ser ut från årsskiftet, säger Johanna Mattsson.

Det här är den nya lagstiftningen

Från den 1 januari 2019 behövs tillstånd från IVO för hemtjänstföretag enligt SoL samt ledsagarservice, avlösarservice och biträde av kontaktperson enligt LSS. De som redan bedriver en verksamhet får fortsätta göra det under förutsättning att de har ansökt om tillstånd hos IVO senast den 1 mars 2019.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg, IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.