När Stine Christophersen slog larm om en ohållbar situation på äldreboendet Sabbatsbergsbyn under covidpandemin 2020 hotades hon med uppsägning.
– Folk dog till höger och vänster ensamma på sina rum. Jag ville bara få stopp på det, sa hon i P1-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” om fallet.
Två av tre dömdes
Två av tre högt uppsatta Attendo-anställda dömdes i tingsrätten för brott mot lagen om meddelarskydd för att ha delat ut en skriftlig anmärkning mot vårdbiträdet efter att hon i Expressen påpekat upplevda missförhållanden på äldreboendet.
I september 2023 slog hovrätten fast att de genom varningen bröt mot lagen om meddelarskydd.
Viktigt prejudicerande fall
Nu avgörs det uppmärksammade ”Attendo-målet” i Högsta domstolen. Fastställandet av domen blir prejudicerande då det är första gången lagen prövas när det gäller en privat verksamhet.
– I avgörandet har HD gjort klart att en arbetsgivare som meddelar en anställd en varning för att hon eller han har lämnat uppgifter till media, i vissa fall kan dömas för brott. Det spelar ingen roll vad arbetsgivaren kallar meddelandet. Det avgörande är om meddelandet förmedlar ett skarpt repressaliebudskap till den anställde, säger Christine Lager som var en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.
Attendo: ”Inte i linje med våra värderingar”
Attendo har valt att inte kommentera den enskilda domen då de inte är part i målet men skriver på sin hemsida:
”Attendos egen utredning av det medarbetarärende som är en del av målet visade att ärendet inte hanterades i linje med Attendos värderingar. Det har nu gått ett antal år sedan händelserna, och även sedan pandemin. Attendo har genomfört ett omfattande arbete med att förstärka öppenhet, värderingar och kultur genom hela företaget, bland annat genom utbildningar, samtal och stöd till både chefer och medarbetare. ”
DETTA ÄR MEDDELARSKYDD
Meddelarfriheten betyder att vem som helst kan vända sig till massmedier med upplysningar i publiceringssyfte, något som regleras i grundlagarna. Myndigheter och andra offentliga verksamheter får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna och inte heller straffa den som lämnat dem.
Om en anställd inom offentlig sektor lämnar information om exempelvis brister hos sin arbetsgivare till massmedia, har arbetsgivaren alltså inte rätt att straffa personen med avsked.
När det gäller meddelarskydd i förhållande till arbetsgivare så gäller det för anställda på offentliga verksamheter såsom statliga och kommunala myndigheter och kommunala bolag som kommunen har beslutanderätt över men även privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad.
Undantag finns bland annat när det gäller rikets säkerhet och tystnadsplikt.
Meddelarskyddet gäller inte statliga bolag och privat verksamhet i övrigt.
Källa: sjf.se, ne.se, tu.se