Länsstyrelsen har bland annat konstaterat fyra familjegrupper av lodjur i säsongens rovdjursinventering. Foto: TT

Vargar i södra delen av länet – lodjur i norr

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har avslutat säsongens rovdjursinventering. Den visar att det finns ett vargrevir i sydvästra delen av länet och flera lodjursfamiljer i norra delen av länet.

Enligt länsstyrelsen har det varit få dagar med bra spårförhållanden i länet i vinter. Det har visserligen varit en vinter med snö, vilket underlättar spårningen, men vädret har gjort att spåren snöat igen eller blåst bort.

Inventeringen visar att det finns ett revirmarkerande vargpar i Sjundareviret, som ligger på gränsen mellan Stockholm och Södermanlands län.

Vargtiken föddes 2017 av en tidigare tik i Sjunda, medan hanen är från Värmland och övertog reviret i Sjunda efter en strid med en annan hane i februari 2018.

– Vi har konstaterat att tiken har löpt under brunsten och antar därför att det sker en föryngring under våren. I sommar kommer vi att ha kameror uppsatta för att försöka bekräfta den eventuella föryngringen, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har även konstaterat att en varg rört sig i Sollentuna och Järfälla i december förra året men den vargen var på genomvandring och är inte kvar i länet.

Fyra familjegrupper av lodjur i norra länet

I Sigtuna, Norrtälje och Österåker har länsstyrelsen konstaterat fyra familjegrupper av lodjur, grupper som består av honor med ungar. Ensamma lodjur har även spårats i Södertälje och Norrtälje.

Länsstyrelsen tror dock att det kan finnas fler familjegrupper av lodjur än de man kunnat konstatera. Förra årets inventering visade på sex familjegrupper.

– Svåra spårförhållanden har försvårat inventeringsarbetet även i länets norra delar. Inte minst på grund av stormen Alfrida som har gjort det svårare att ta sig fram, säger Mikael Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.