Samtidigt med valet 2014 gjordes en folkomröstning om Väsby sjöstad där framför allt den regerande Alliansen var drivande av projektet. Men Väsby sjöstad fick nej av en majoritet och i kommunalvalet förlorade Alliansen.
Det här menar oppositionsrådet Oskar Weinmar (M) är ett exempel på att politikerna i hans kommun inte räds bostadfrågorna i valrörelsen, trots kritik från Hyresgästföreningen om att politikerna är oroliga för att väcka opposition och och förlora väljargrupper och därför undviker boendefrågan.
– Vi tycker att bostadsfrågan är viktig och driver den – även i valrörelsen. Det gäller både mer långsiktiga mål som tex att få ett mindre reglerat bostadssystem i samhället som mer konkreta projekt.
– Ett exempel på konkreta projekt är Väsby sjöby där vi vill bygga 1000 nya bostäder, det är en viktig fråga. Vi vågar helt enkelt prata bostadsprojekt i valrörelsen, säger Oskar Weinmar (M).
”Trygghetsfrågan handlar om boendet”
Hans politiska motståndare i kommunen miljöpartisten Lars Valtersson har en annan uppfattning om Väsby sjöstad.
– Folkomröstningen måste respekteras! Det är inte okej att nu försöka driva igenom Väsby sjöstad etappvis. Vi är bestämt emot planerna på ett Väsby sjöstad. Även när de borgerliga kallar det Väsby sjöby. Planen är varken ekonomiskt eller ekologiskt försvarbar, anser kommunalrådet Lars Valtersson (MP).
Däremot är det båda politikerna överens om att bostadfrågan är viktig i valrörelsen.
– Jag tycker att boendefrågan är högt prioriterad av kommunpolitikerna i Stockholmsområdet. De allra flesta kommuner vill bygga och växa. Däremot är det stiltje i den politiska boendedebatten på riksplanet.
– Vi, de röd-gröna partierna, har varit tydliga i vår budget ,som klubbades i juni, att om vi regerar även nästa period så ska vi se över hur man tar fram billigare bostäder.
– Boendefrågan finns också med i debatten om trygghet. Vi jobbar på att bygga trygga miljöer och på att ha en levande stad dygnet runt, säger Lars Valtersson (MP).